Category Archives: Utazás

Ittunk A Somló-hegyre

Fekete Béla bácsi nyugdíjba vonulása után mi lehet második gyomorszáj-ütés, mint hogy Takács Lajos hazaköltözik Tokajba? Természetesen nem tragédiáról beszélünk, csak hogy a két félisten boraiból Somlón már nem fogunk részesülni.

A Hollóvárban már jó régen jártunk, de a különleges alkalmakra tartogatott Hárslevelűből most fogyott el az utolsó. Meg is örökítettem a palackját.

DSCF2790

Sikerült a bort nagyon jó állapotban megőrizni jó öt éven át. A hatalmas alkohol (16%!) egy kicsit karcolt a kitöltés után, de kis levegőzés után eltűnt és maradt a fantasztikus méz-hárs íz, illetve a méz szín.Itt jegyezném meg, hogy érthetetlennek tartom, hogy pl. Tokajban is a Furmintot helyezik előtérbe, és a Hárslevelűvel csak második, vagy inkább sokadik borként foglalkoznak. Nem hiszem, hogy a Hollóvár ilyen pincészet lenne, mert ilyen terméket csak nagy gondossággal és munkával lehet letenni az asztalra.

Hozzátenném, hogy rengeteg borászat csak 1-2 éve vette fel a fordulatot és kezdett szűretlen borok gyártásába. Takács Lajos 2007-es bora szintén szűretlen technológiával készült, ugyan nem emlékszem hogy mennyi ideig és milyen körülmények között gyártódott, és sajnos amikor ott voltunk a pincészetben, akkor nem fotóztam, ugyanis észrevétlenül sikerült úgy berúgni, mint a ló (a magas alkoholfokot csak utólag vettük észre, a behűtött friss boron egyáltalán nem érződött).

Mi is a szűretlen bor lényege? Mindössze az az apróság, hogy nem szűrőn keresztül folyatják át a présből a bort a tartályokba. De ennek az apró különbségnek van sok következménye! Az a legkevesebb, hogy mivel nincs szűrő, ezért nem kell nagy nyomáson szivattyúzni, így kíméletesebb a bánásmód, nem szűrődnek ki aromák és molekulák amik nagyobbak a szűrő lyukainál stb. bullshit. Ami viszont tényleges különbség, az az, hogy szűretlen bort csak az tud előállítani, aki olyan tisztaságot tud tartani, mint ami kb. a műtőkben van, hiszen a tartályba természetszerűleg minden bekerül, és ha ott valami csúnyaság érkezik, az bizony tönkrevágja az erjedési folyamatot, lehet kidobni az egészet. Tehát penész, gombák, szemét nem kerülhet bele már a présbe sem. Vegyük hozzá azokat a borászatokat, akik emellett biogazdálkodást folytatnak, és rögtön el tudjuk képzelni, mennyire izzasztó egy üveg bor előállítása, és kezdjük kapisgálni, miért 4000-től kezdődnek ezek a borok.

 

Igyunk hát egyet a Somló-hegy nagyjaira, és reménykedjünk a nú dzsenerésönben!

Svédország: Kalmar, Öland és Tyresta Nemzeti Park

Utunk utolsó 3 napját eléggé drasztikusan vontam össze, de sajnos a rossz idő miatt viszonylag kevés dolgot tudtunk csinálni. Az üveghutáktól kis utazással jutottunk el Kalmar-ba, vissza a keleti partra. Ezt a városkát mostanában leginkább a sporttal kapcsolatban hallottuk, viszont azt is érdemes tudni, hogy igen régi település: talán a harmadik svéd város, ha jól emlékszem. És, bár szinte mindegyik városban akadt egy slott (=kastély), a Kalmar-ban lévő kastély mindent visz.
dscf8136dscf8143
Kicsit körbekolbászoltunk, volt egy templom amibe nem tudtunk bejutni mert épp felújították. A kastély kivételével én nem találkoztam olyan óriási nevezetességgel – talán az egyik utcában lévő Systembolaget tarthat némi érdeklődésre számot.

dscf8154A Systembolaget az az állami bolt, ahol 3%-nál komolyabb szeszeket lehet kapni. A boltokban ugyanis a 2,8-as sörökön kívül nincs alkohol, és az éttermekben sem árulnak szeszes italokat, néhány kivétellel, amelyeknek állami engedélye van. Ezen felül a komolyabb piák irtózatosan drágák még ott is, ahol lehet kapni. Ez a szigor nem véletlen, ugyanis a téli időszakban, amikor a nap csak pár órára kel fel, a depressziós emberek rommá innák a májukat. Persze így is meglelték a módját, mindenki számára ismertek azok a dán kompjáratok, valamint rövid tengeri körutakat tévő kishajók, amelyek segítségével az emberek a nemzetközi, semleges vizeken bátran ihatják halálra magukat.

Mindenképp írnék Kalmar óváris részéről, ami szintén a szokásos, szép svéd házakat, macskaköveket és a megszokott nyugodt hangulatot hozta. Íme:
dscf8167dscf8168
Kisvártatva elindultunk tehát Ölandra, amely egy Svédország keleti partján lévő, elég nagy sziget, és amelyet Kalmar-ral egy 6km-es híd köt össze.
dscf8170
Öland elég keskeny, mindössze 15-20 km a szélessége, észak-déli irányban viszont közel 140 km-es. Igen népszerű svéd kirándulóhely, úgy mennek oda a hazaiak, mint mi a Balatonhoz (legalábbis a könyv szerint). Ami igazán érdekes, hogy a flóra és fauna, a domborzat, az egész környezet teljesen más, mint Svédország többi részén – ki tudja, miért. A sziget lapos, sok a termőföld, hiányoznak a fenyők és nyírfák. Leginkább halászatból és földművelésből élnek az emberek (mily meglepő! :-).
dscf8178.jpgValamint a szigeten kb. 400 szélmalom működött valaha. Nem vadásztunk különösebben rájuk, csak számoltuk, hogy mennyi mellett haladunk el – a sziget déli részén éppen 40-et számoltunk meg. Elég változatosak, van hagymakupolás, kicsi, de sok emeletes is – a rekorder az északi részen lévő 7 emeletes, amit mi nem néztünk meg de biztosan jó móka.
dscf8191A sziget északi és déli végén két óriás világítótorony áll, Long Erik és Long Jan. Mi utóbbit látogattuk meg, a közvetlen környezete szigorúan védett természeti terület és az északi halak, madarak, fókák életét bemutató kiállítás is van itt (ingyé). Long Jan-ba nem mentünk fel, mert az idő a szokottnál is sokkal pocsékabbra fordult: szakadó vízszintes eső, 7-8 fok. Kerestünk egy szimpatikus kempinget (illetve azt már korábban megtaláltuk, most visszamentünk oda), ami egészen a déli szigetcsúcsnál volt (tehát igen közel Long Jan-hoz), és itt az ultrapocsék időre való tekintettel elhatároztuk, hogy szibaritákként nem állítunk sátrat a szakadó esőben, hanem kiveszünk egy szobát. Ezt úgy kell elképzelni, hogy van egy nagy faház, közös helyiségekkel mint a koleszban, és kétágyas szobákkal. Nem volt vészesen drága, olyan 12e forint körül, ha jól emlékszem, és meg kell mondanom, nagyon élveztük, hogy a változatosság kedvéért villanyfénynél tudtunk olvasni, miközben a villanyradiátor melegítette a hátsónkat.

Később, az éjjeli derengésben (még este 11 után is van egy darabig annyi fény, hogy lámpa nélkül el lehessen menni sétálni) elugrottunk szétnézni, és találkoztunk egy nyuszival és egy őzzel a szántásban. Az előbbi elrohant (nem is biztos, hogy nyúl volt, csak a sebességéből és a nagyságából gondolom), az őzika viszont nem ijedt meg különösebben, olyan 80-100 méteres távolságot tartva legelt. Ez bizonyos szempontból nagyobb élmény volt, mint az eljek, hiszen ez egy ténylegesen vadon élő, és viszonylag szelíd állat volt. A fotógép nyilván nem volt nálam. 🙂 De sokat amúgy se tudtam volna fotózni éjjel.

A nyugodt éjszaka után még körbenéztük Öland szépségeit, sajnos az eső és rossz idő miatt kevesebbet láttunk, mint lehetett volna. Ezek után Kalmart elhagyva északnak fordultunk, és ismét Norrköping felé vettük az irányt, ahol utolsó esténket töltöttük.
dscf8211Útközben még megálltunk egy kis tengerparti üdülővároskában (Oskarshamn), ahol a tengerpart tényleg csodálatos volt az üdülő részen. A könyv szerint van egy szuperszonikus dolog, amit nem lehet kihagyni: Oskarshamnban található a világ leghosszabb padja, amely 75m hosszú és remek kilátás nyílik a tengerre. Háttttt iderakom a pad fotóját, ami szerintem teljesen szánalmas és egyáltalán nem éri meg megnézni, másrészt a kilátás az éppen bepakoló, Gotlandra tartó kompokból lett megkomp-onálva. (Gotland is egy sziget Svédország mellett, mint Öland, csak északabbra és egy kicsit kövérkébb.) Szóval divatszóval élve, ez a pad teljesen FAIL.
dscf8219

Zökkenőmentesen elértünk Norrköpingbe, választott kedvenc városkámba, és újra ellátogattunk a parkba és bementünk kicsit még szétnézni a városkában. Mivel erről már egy teljes post volt, sok mondanivalóm nincs. Esett.

Utolsó napunkon a Tyresta Nemzeti Parkkot látogattuk meg, amely a Svédben található számos nemzeti park közül elég jelentős méretű. Nagyon szép, érintetlen természetet találunk itt, a szakadó eső ellenére kocogtak vagy kutyát sétáltattak páran. Sokat nem is tudtam fotózni, mivel féltem, hogy tönkremegy a gép, de itt ez a kép:
dscf8253
A park megtekintése után irány Arlanda, autóleadás, 3 óra lézengés a reptéren, miközben végre ettünk svéd húsgolyót (rohadtul drága volt!!!!), aztán jöttünk haza.

Rájöttem, hogy az itthoni levegőnek nincs párja, hiszen még Stockholmban is hegyi levegő van Budapesthez képest. Kinyújtózott hörgőink azonnal görcsbe rándultak, és ismét megkezdődtek az allergiás tüsszögések… 🙁
dscf8266
Hát, ennyit Svédországról. Látni kell. Remélem, nem volt hosszú a leírás, én már kicsit kezdtem unni a végére, de úgy gondoltam most először, hogy ezeket az élményeket mindenképp le kell írnom, nehogy elfelejtsem. Mert ezt érdemes volt.

Stockholm 3. nap – Drottningholm

hajokazas Harmadik napunkon Stockholmtól északra elmentünk megnézni a Királyi Család nyári rezidenciáját – itt az uralkodók ilyen jófejek, hogy be lehet menni a házaikba, még akkor is ha ők éppen ott tartózkodnak (persze utóbbi esetben nem mindenhová, nehogy pl. a budin Károly Gusztávnak várnia kelljen ránk).

Az oda- és visszautat hajóval abszolváltuk, amit a már agyondicsért Stockhol a’la Cart segítségével ingyen oldottunk meg; mint ahogyan a Drottningholm belépőket is. A palota kertje, valamint a Kínai Pavilon (majd mindjárt szót ejtünk róla) a Világörökség része – remélem, a képeken keresztül mindenki rövid úton meggyőződik majd róla, hogy miért.

A legérdekesebb dolog érdekes módon a Színház volt – ehhez természetesen kellett egy ultraprofesszinális idegenvezető(nő) is. Ha valaki Drottningholmot akarja megnézni, semmiképpen ne hagyja ki a Színházat, mert tele van érdekességgel – például még soha nem volt felújítva, tehát olyan jó 300 éve. Beleértve ebbe a Donato Stopani olasz mérnök által megtervezett díszletmozgató- és effektgépeket (pl. a mennydörgés illetve szél effektet is az 1600-as évek végén tervezett berendezések adják). A legjobb az egészben, hogy még ma is tartanak néhány tíz előadást évente, tehát teljesen aktívan használják.

slottsteaterA színházat egy Németországból ide házasodott királyné követelésére építették meg, aki kibírhatatlannak tartotta az akkori primitív körülményeket (akkoriban Svédország szegény ország volt, gazdasága a béka segge alatt), a társasági és kulturális élet hiányát. Akkoriban a színházban az előadás és a színészek mintegy “mellékszereplők” voltak, a nézőtéren villanyfényben beszélgettek a nézők, és néha, érdekesebb jeleneteknél pillantottak oda a színészekre. A színház feladata tehát a társadalmi érintkezés megfelelő színterének biztosítása, a flörtök lehetősége volt. A darabok rendezését, a színészek fizetését, díszleteket és az épület karbantartását a színház igazgatója saját pénzéből fedezte – tönkre is ment bele. 🙁 De a lényeg, hogy a társasági élet fellendült Svédországban. Mellesleg elképesztő ötletként a színház nézőterének bizonyos részére nem nemeseket is beengedtek – ez akkoriban nagyon nem volt divat. Hiába, már akkor is felvilágosult nemzet voltak…

Kicsit továbbhaladva az óriási kertben, olyan 15 perces séta után lehet elérni a Kínai Pavilont. Ennek érdekessége, hogy a valamelyik királyné születésnapjára készült, és teljes meglepetésként épült meg – ebből a kert méreteire levonható néhány következtetés. Belülről a pavilon nem valami nagy szám egyébként, egy rakás kínai váza és köcsög meg selyemtapéta meg papír – engem speciel hidegen hagy akkor is, ha Ming-korabeli és 500 millió koronát ér. Szép kis ház kívül-belül, ez a lényeg.
chinesepavilonezittakert drottningholm_kert
A Stockholmi metró
További élmény volt a stockholmi metró. Minden megállóban egy-egy művészeti kiállítást láthatunk, egyedi dekorációval. A legtöbb megállót ugyanis nem vakolták le (nagyon bölcsen tették), ugyanis a gránit, amibe belefúrták az alagutat, természetes formájában igen esztétikus és tartós. Sok helyen a gránitra közvetlenül festettek. Egyébként érdemes csak úgy végigpunnyadni a három vonalat (ebből kettő elágazik), mert nagyon szép megállók vannak, sőt van amikor kibukkanunk a földből is. Nekünk erre nem volt időnk, sietni kellett átvenni a Sárga Szörnyet. 🙂
metro1yellowmonster
Következő híradásunk Norrköpingből, azaz Északivásárhelyről fog következni:
norrkoping

Folytatása következik…