Ismét jönnek a tankok

Tegnap beszereztem a Tankcsapda új albumát; és figyelmesen végig is hallgattam 5x. Jobban jártam volna egy válogatás-albummal. 🙂 Azt hiszem, rövid úton meg is szabadulok tőle, de azért még kap pár esélyt, csak azért, mert Csapda.

Sajnos ugyanis ez a mostani album nem sikerült túl fényesre. Ígértek minden szépet és jót, hogy majd most visszatérnek a gyökerekhez, nem lesz nyálzene (érdekes, hogy sokan az olyan számokat kritizálták, mint pl. az “Állj!” ami szerintem egy baromi jó zene, és akkor mi van, ha populáris lett??? Nem attól jó egy zene, hogy egy rétegnek szól, persze nyilván elveszett a régi Csapda-hívők kiválasztottság-érzete (közöttük az enyém is), de kit érdekel?). A lényeg, hogy abban az igyekezetükben, hogy most majd keményebb zenét csináljanak, túlságosan egysíkúak lettek a számok, ráadásul mindegyik szám ugyanarról szól. Hol vannak róla azok a zenék, amiknek érdemes volt még társaságban is, közösen énekelni a szövegét? Hol vannak az egy gitárral elpengethető dallamok?

Mikor stílust váltottak a Konnektor 567-tel, nekem épp az tetszett, hogy mertek kísérletezni, sokféle szám van azon az albumon. Jó, nem mondom hogy kedvenc albumom, mert az Ember Tervez a legjobb, de nagyon jó. Ezután átlagban évente produkáltak legalább egy slágerszámot, ami tényleg dallamos és értelmes volt. Kíváncsi vagyok, erről az újról mit fog nyomni a Viva. 🙂 (Majd valaki számoljon be, még mindig nincs TV-előfizetésem.)

Zenebót teszt

Hallottam mostanában innen-onnan, hogy mekkora trágya már a Fatáv zeneboltja (nem fogom idetenni az URL-jét, miért növelném a látogatottságukat? :-). Az egészben az a gáz, hogy CSAK WMA formátumban, CSAK JOGVÉDETT anyagokat lehet letölteni. Hogy mit is jelent ez?

1) Akárhányszor lejátszhatom, de csak 2 gépen. Ha otthon és a munkahelyen is akarom hallgatni, akkor havernak már nem tudom átvinni, mert ott nem fog megszólalni.
2) Ha a licensz-et elhagyom (pl. újratelepítés), akkor vagy megpróbálok újat igényelni a Fatávnál, vagy kidobom a számokat a kukába. Csak tudnám, hogy hogyan fogom igazolni (úgy értem, törvény előtt), hogy én itt vásároltam?
3) CD-re lehet másolni az anyagot, összesen 10 alkalommal. (Most azt hagyjuk, hogy a WMA mennyivel rosszabb minőség a CD-nél, és hogy mi értelme van kiírni).
4) DRM- (jogvédelem) kompatíbilis MP3-lejátszó kell hozzá.

Vonatkoztassuk ezt egyszerű felhasználóra: Megveszi pénzért a zenét, kiírja adatcd-re, beviszi a munkahelyre, meghallgatja. Átmegy haverhoz, lemásolják, ott is megmutatja, hogy “mekkora állat WMA minőség (haha!)”. Ezután hazamegy és bután néz, mert nem indul el a szám. Havert felhívja, hogy nála megy-e?! Ott igenis megy. Átmásolják 6x, de nála akkor sem megy. Ezután felhívja a Fatávot, ahol szétteszik a kezüket, hogy ők ezt leírták…
Ugyanez a lúzer átmásolja a 20e-ért vásárolt MP3-lejátszóra, és az meg se mukkan. Nesze!

Ugyanez könyvvel elmesélve: veszek 6000-ért egy könyvet. A pénztáros betanít nekem egy varázsigét, ezután olvasgathatom a könyvet, de csak otthon és a munkahelyemen, és csak akkor, ha elmondom a varázsigét, különben a könyv nem nyílik ki. Nem adhatom kölcsön, nem adhatom el, nem másolhatom ki akárhányszor a kedvenc idézeteimet. Ha elfelejtem a varázsigét, kidobom a könyvet és megveszem újra.

Próbáltam megnézni a honlapon az egyes zenekategóriákat, de a tűzfal azzal válaszolt vissza, hogy “Nem RFC kompatíbilis URL”. Nézem és tényleg, fent a böngészősorban mindenféle ronda százalékjelek figyelnek; hát ezt tényleg nem engedi a World Wide Web Consortium által megfogalmazott ajánlás. Még egyszer: Nem operációs rendszer, nem böngésző függő a dolog, hanem egyszerűen fütyültek a fejlesztők a webes szabványokra (egyébként Windows, Firefox).

Szórakozásképpen (meg mert mást nem tudtam csinálni), beleolvastam a “Felhasználási feltételek”-be, és égnek állt a hajam:

– A letöltő tudomásul veszi, hogy a letölthető képek, zenék, filmek stb. (”Termékek”) lejátszásához szükség lehet különleges hardverre vagy szoftverre. A letöltést követően a Fatáv minden felelősséget elhárít.
– Ezt idézem: “A T-Online Magyarország Zrt. a Szolgáltatással kapcsolatos illetve a jelen felhasználási feltételekben szereplő “elad”, “vesz”, “megrendel” vagy “vásárol” szavak használata ellenére a Tagnak korlátozott magáncélú felhasználási jogot ad és nem értékesíti a Termékeket.”

MI A FASZ VAN??? Bemegyek a pékhez és nem zsömlét kapok, hanem magáncélú felhasználási jogot???

Ja, csak hogy árakat is mondjak: 340 forint egy szám. Egy 12 számos albummal számolva 4080 forintért már meg is vehetek egy olyan albumot, amit nem tudok bárhol hallgatni, nem tudom eladni/elajándékozni, nem tudom tapogatni, és gyakorlatilag meg se vettem, hiszen az album nem az enyém, csak a használati jog.

Ezek nem normálisak, bazzegh! És csodálkoznak, ha virágzik a P2P?

A zenei kínálat amúgy a főoldalon lévő TOP5 alapján szintén elég szánalmas lehet:

1. Sub Bass Monster – Ragga a csodaszarvasrol
2. Ágnes Vanilla – Valami más (Ugyanaz a szív)
3. Baby Gabi – Lányi Lala – Darabokra szakítod a szívemet -…
4. Caramel – Szállok a dallal (Aréna verzió)
5. Hooligans – Királylány

Atyaég, a Királylány a Hooliganstől a TOP5-ben, 2006-ban….! A külföldi még szánalmasabb; tipikusan azok, amikkel a rádiókban mossák az emberek agyát:

1. Red Hot Chili Peppers – Dani California (Album Version)
2. Depeche Mode – Precious
3. Shakira – Hips Don’t Lie (featuring Wyclef…
4. Robbie Williams – Feel (Album Version)
5. Madonna – Hung Up (Album Version)

Broáf.

Kótópálya-matrica

Reklámozzák mostanában erősen, hogy mekkora frankó dolog, hogy autópálya-matricát lehet venni immár SMS segítségével is. Nahát, gondoltam ennek utána kell járni, mert azért tényleg, ez már a XXI. század szele, meg úgy általában nagy faszaság, hiszen innen már csak pár lépés a havibérlet, vonatjegy megvásárlása stb. és hát mobiltelefonja még a hajléktalanoknak is van lassan (láttam már mobilon beszélő hajléktalant, aki közben kéregetett!). De akik matricát vagy bérletet vennének, azoknak biztosan van mobiljuk, ezt megelőlegezem.

Szóval, a teszteredmény:

1) Szerintük a Vodások húzzanak a fenébe, ők nem vehetik igénybe. Mielőtt bárki beszólna, hogy ez a Voda hibája, leszögezem, hogy nem hinném, hogy a mobiltársaság mereven elutasította volna ezt a dolgot; inkább szokás szerint valószínűleg valami olyan műszaki feltételt adott az Autópályakezelő, hogy a Voda ne tudja teljesíteni (pl. a cégnév csak P-vel vagy T-vel kezdődhet). Nem vagyok elvakult Vodás, de most ilyen előfizetésem van, miért zárnak ki, b+?

2) Hatalmas csodálkozással konstatáltam, hogy DRÁGÁBB az SMS-ben megvásárolt autópálya “matrica”, vagy nevezzük autópálya-engedélynek. Hát ez most akkor hogy is van?! Rendben, működtetni kell egy infrastruktúrát, és a mobil szolgáltatók is nyelik a pénzt, mint a félkarú rabló, de hát basszák meg, cserébe nem kell nyomtatni a matricát, az infrastruktúra meg eddig is megvolt, nemigaz? Csak most bérelt vonalon a mobil szolgáltatótól (is) jön az input, nem csak a benzinkutaktól!

Most azt hiszik, ezzel nekem szívességet tettek?! Tankolni úgyis be kell mennem a kúthoz, hát akkor inkább megveszem ugyanakkor olcsóbban a matricát. Nekem nem kényelmetlen felragasztani és lekaparni (főleg “szöszösítéssel” egybekötve), ha eközben tudom, hogy néhány multi extraprofitját töröm épp le.

XXI. század a faszom.

Újabb rajzocska

Íme egy újabb rajz. Ez sem tartott nagyon soká, de igazából nincs is sok kedvem hosszú időt eltölteni a rajzolgatással. Szívesen csinálom, mert kikapcsolódás, de egy bonyolult rajz már kötelesség, és az nem jó. Meg persze nyilvánvalóan nem is tudnék jobbat csinálni… 🙂

drakula.jpg

Kreáltam egy sötét hátteres változatot is; a rajzok között van. Ha bárki kíváncsi lenne rá.

Jön a nagy dzsu-dzsu

Tegnap láttuk a “Jégkorszak 2 – Az olvadás” animációs filmet. Végre mindenki örülhet, mert egyszerűen hiába próbálok, nem tudok fikázni. Elsősorban gyerekfilm, de teljesen vállalható bárki számára és ahogy elnéztem a moziban az életkor megoszlását, az átlag inkább 30 körül volt, mintsem 10 körül – nyilván ezt a nem túlzottan matiné időpont is indokolta.

A lényeg, hogy sztori semmi, de nagyon vicces. Én nem láttam az első részt, nem tudok hasonlítgatni, de a rendezés baromira jól sikerült, és a 3D-s animáció végre elérte a vállalható színvonalat. Nyilvánvalóan sok vizet kellett ábrázolni, és nagyon szépen megoldották; eléggé hasonlított a valósághoz (bár persze ilyen effekteket a hazai PC és amiga scene-ben már 1998 körül lehetett látni, szóval nem nagy kaland biztosan).

A “semmi sztori” pedig ennyi: Az állatok boldogan élnek egy teknő alakú mélyedésben, amikor jön a hírek, hogy nemsokára érkezik a víz, és el fogja önteni őket. A mission eljutni az egyre vékonyabb jégen a teknő másik végére, ahol megmenekülnek.

Jópár nem animációs filmet láttam már, ahol nem volt ennyire szépen kidolgozva a szereplők jelleme, mint itt. Van ugye a nagy, nyugodt melák (Manfréd, a Mammut), akiben túlteng a “leszarom” érzés, a vízfóbiás kardfogú tigris, Diego, és a naív, de szerethető lajhár, Sid. Ehhez jön hozzá két nagyon őrült oposszum (illetve még valaki, aki csak annak képzeli magát) – és már-már emberként tudtam gondolni rájuk.

Ha lesz rá lehetőségem, megnézem majd angolul is, mert szerintem jó magyar szokás szerint a szinkron ismét óriásit dobott a dolgokon. Nem tudom, igaz-e a történet, hogy anno a Frédi-Béni sorozat szinkronhangját visszavásárolta a Hanna-Barbera, mert annyira jó volt a szövegek dallama, és inkább megcsinálta hozzá az feliratot és úgy adta le pár országban, de esküszöm, amikor ilyen szinkront hallok, el is hiszem, hogy ez megtörtént.

Ezt a filmet bátran ajánlom bárkinek! Jó szórakozás, remek kikapcsolódás.