Vibráló generátorok

Olvastam egy nagyon fasza cikket, mélben kaptam, íme: LINK

Az ötlet az, hogy csúcsforgalmú helyeken egyrészt a gyalogosok lépteiből, másrészt a nagy tömegű elhaladó járművek által keltett rezgésekből energiát gyártsunk, amit az épületek, járdák megvilágítására használhatunk. A képlet egyszerű: pl. lépcsők alá piezzoelektromos kapcsolókat szerelünk, és az energiát akkumulátorban gyűjtjük, és ezt felhasználjuk lényegében bármire. A rezgésekből energiát termelő lámpák pedig önálló kis egységek lennének, mondjuk falra szerelve közvetlenül fogja a rezgést, energiává alakítja és rögtön képes világítani is.

Vegyük hozzá még a triviális, régi ötleteket: Az épületek tetején prizmák, az épület belsejébe a gyűjtött energiát optikai szálak vezetik, és direktben használjuk világításra a folyosókon, így csak rossz idő esetén kellene áramot használni. Meg cseréljük le a 60-as izzókat led-es lámpákra; amelyek ügyes tükrökkel szórják a fényt… 🙂

Nesztek alternatív energiaforrások!

btw… II. kerületi tokmányiroda

Hogy legyen valami jó is az okmányirodákról: tegnap kivettem egy nap szabit, odamentem 7:15-re a II. kerületi Okmányirodához és beálltam a sorba. Kb. 15-en voltak előttem, olvasgattam a Mesterlövészt úgyhogy hamar eltelt az idő, csak az volt a szar, amikor 1-2 kamion eldübörgött kb. fél méterre mellettünk, na akkor rendesen büdös volt, nem véletlen hogy azt mondják hogy a Mechwart-liget az egyik legszmogosabb rész (legalábbis az volt valamikor, most nem tudom igazából). Szóval olyan 45 perc ácsorgás, aztán legnagyobb meglepetésemre szépen sorban mindenki bement, nem volt lökdösődés (”are you german?”) és a gépjármű ügyintézésnél én voltam az 5-ös szám. Mivel ketten elfelejtettek bemenni, ezért mindennel együtt 8:51-re kész is voltam. Tök jó ez a II. kerületi iroda, az itteni köztisztviselőknek reszpektem.

Elképesztő, felháborító, vérlázító

Ez egyszerűen elképesztő! Ez felháborító! Ez vérlázító!

Egy autó átírásra tett kísérlet így zajlik ma Magyarországon:

1. XIII. kerületi okmányiroda meglátogat. Gyorsan tisztázódik, hogy csak az állandó lakcímemhez tartozó kerületi okmányirodába mehetek gépjármű átíráshoz; illetve egyeztetett időpontban lehet de csak 20 nap múlva kaphatok időpontot; de elég közel van az Autóklub IV. kerületi irodája is. Csekk elkér, de azt a választ kapom, hogy nem kell már csekk, helyben is ki lehet fizetni. Hurrá, mondom, fejlődünk…

2. Mivel a kerületi irodában azt gondolom, hogy horror a helyzet, elmegy IV. kerület. Óvatosságból f8-ra, nyitvatartási idő 8-16. Mindössze 6-an vannak előttem, hurrá. Sorszámkérő gépen gomb megnyom, majd megdöbbenve olvas: “Erre a tevékenységre a sorszám kiadás szünetel! Forduljon az információhoz!”.

3. Fordulás az információhoz. Kérdem, ez mit jelent. Az ostoba, elhízott, szőkére hidrogénezett zsíroshajú tyúk válasza: Azt, hogy nincs sorszám. Mondom azt én is látom, de miért nincs? Azt Ő nem tudja, semmi köze az okmányirodához, Ő az autóklubhoz tartozik. Nade mondom mégis, itt dolgozik és ez az információs pult, nem? Ő nem tud semmit, semmi köze az okmányirodához, Ő az autóklubhoz tartozik. Jjjo, akkor ácsorogjunk.

4. Az előtérben ácsorog, mivel munka előtt vagyok és kis ing-nyakkendő kombóban feszítek, ezért diszkrét izzadtságcsurgás. 8:24-kor (tehát egy óra már eltelt!) végre kivillan egy sorszám az ajtó felett, de senki nem mozdul rá. Kb. egy perc elteltével kíváncsisággal nem bírás, a jelenlevők megkérdezése, hogy “senkinek nincs sorszáma”? Az egyik ürge közli, hogy de, az első 5-nek van. MI VANNNN????

5. Kiderül, hogy az első 5 kap sorszámot, a többi meg majd bejut, ha sikerül. Az egészet nem értem, hiszen kb. 78 ügyfelet el lehetne intézni 8-16 óra között. És azért nem megy be senki, mert két ügyintéző van, az egyik csak jogosítvánnyal, a másik csak gépjármű ügyintézéssel foglalkozik, és ez a sorszám jogosítványos. (???)

6. Mivel az ajtóra az is ki van írva, hogy CSAK ÉS KIZÁRÓLAG csekken fogadják el a befizetést, rezignált kérdezés a jóemberek felé, hogy hogyan szereztek csekket. Ja, ők már tegnap is itt voltak, sorbaálltak csekkért, de esély nincs arra, hogy 2x bejusson valaki egy nap, így hát most itt vannak újra és sorbaállnak. Megerősítésképpen visszakérdezés: Ez komoly, hogy sorba kell állni a csekkért??? Ez kérem, teljesen komoly.

7. Az egyik figura még elmeséli, hogy tegnap f10-kor jött be a kedves KÖZALKALMAZOTT és akkor kezdett hozzá a dologhoz, de általában f10-10 között szokott beesni; és hogy aki nem kap sorszámot, az nem nagyon reménykedhet.

Utólag: azt kellett volna csinálnom, hogy bemegy a jogsis ügyintézőhöz és megkérdezi a dolgokat, legalább egy csekket elkér. De annyira fel voltam dúlva, hogy szó nélkül eljött.

8. Bemegy kis cégéhez és felhív saját kerületi okmányirodát. Közölték, hogy a legközelebbi időpont július 4-e (!!!!!). Kérdez, hogy akkor hogyan is fogja teljesíteni, hogy 15 napig átiratja az autót?!! Ja, hát menjek be hétfőn, szerdán vagy pénteken és akkor időpont nélkül, sorszámmal foglalkoznak velem.

Holnapra egy nap szabadság kivesz, és odamegy 7:00-ra.

Remélem, legalább ezt az egy okmányirodás nőt KIBASSZÁK A PICSÁBA, hogy tanulja meg végre, MIT JELENT DOLGOZNI a versenyszférában! És ez még abból is profitál, hogy kirúgják a több évtizedes láblógatásért, mert végkielégítést és 3 havi munkakeresési támogatást kap…