Vicces – nekem is eszembe jutott 3-4 éve

Idézet az indexről:

“Alagúttal kötné össze a Nyugati és a Déli pályaudvart a MÁV, értesült a Magyar Hírlap. A vasútnál a budapesti körgyűrű befejezését tervezik, így a vonatok gyakorlatilag 5-ös metróként körbejárhatnák a várost. Ráadásul a pályaudvarok közötti utazás ideje is jelentősen csökkenne, a Nyugatiból 6 perc alatt lehetne eljutni a Délibe.

A körgyűrű felépítésével jelentős területek szabadulnának fel a két pályaudvaron – azaz Buda legértékesebb belterületén és a szintén felkapott Váci út környékén. Ugyanakkor a körgyűrű befejezése is milliárdokba kerülhet, főleg az algútfúrás költségei miatt, írja a Magyar Hírlap.

Ráadásul a tervbe a BKV-nak is beleszólása van. A MÁV komoly konkurenciát jelentene a közlekedési vállalatnak, hiszen utasforgalma negyede már így is Budapesten belül zajlik.

A Magyar Hírlap értesülései szerint a körgyűrű jelentősen javítana Budapest közlekedésén. A körgyűrűre terelhetnék az elővárosi vonatokat és az Intercity-szerelvényeket is, ezek egy óra alatt körbe is járnának – azaz a gyűrű két legtávolabbi pontja között is legfeljebb harminc perc lenne az utazás ideje.”

El kellene mennem tanácsadónak; akkor lehet hogy már meg is lenne ez az alagút… :-))))

Pógárjenő KGO

Voltam bent ma a Környezetgazdálkodási Osztályon, vittem be fotókat, jegyzőkönyveket, mindent. Csak éppen azokat a bizonyos perdöntő leveleket nem. A másik autó tulajdonosaival tegnapelőtt meg tegnap is beszéltünk telefonon, hogy na akkor majd elkérik; de azóta se történt semmi.

Miközben az ügyintéző szörnyűlködött a fotóimon, jött az isteni szikra: ha van hivatalos levél, akkor azokat itt is elő lehet keresni, hiszen van iktatórendszerük, vagy miffene. Kérdeztem az ügyintéző nénit, hogy ilyenről lehet-e szó (ne feledjük el, egy malomban őrlünk de egymás ellen!), aki mondta, hogy ha mondok egy nevet, előkeresi.
Felhívtam a “csávót” (tényleg!), hogy mi is a neve a főbérlőnek, mert itt és itt vagyok és intézném stb. erre azt mondja, hogy ne foglalkozzak ezzel, megszerzik ők a levelet. Mondom de most itt vagyok, intézném a dolgokat, mi a neve? Ez most nem aktuális… (nem ezt mondta, de kb. valami ilyesmit). Mondom mi van? Mondja már meg az ürge nevét, vagy titkos a főbérlőjük neve? Azt mondja, hogy ez bonyolult, de nem akarja megmondani… de hétfőre vagy keddre meglesz a levelek fénymásolata.

Szóval ott volt minden adat, én meg nem tudtam nevet mondani, emiatt úgy adtam be a kárjelentést, hogy ezt nem tudtam csatolni, pedig nagyjából ettől függ, hogy esélyes lett volna-e a dolog… mit ne mondjak, kurvára ideges voltam. Mindegy, majd benyújtom újra, ha kell, ha megkapom a leveleket akkor onnantól le van sajnálva ez a társaság. Ha léteznek azok a levelek egyáltalán…

A rendszer ellensége

Még mindig a Toyotára a fának való ráesése-sztori. Én még nem unom, aki unja, ugorja.
A lényeg, hogy amikor ott ácsorogtunk (este 7-től hajnali 3-ig), közben jött egy őszes fazon, aki totál ki volt kelve magából, hogy évek óta (!) harcol az Önkormányzattal, hogy ezt a fát vágják ki, mivel itt nincs meg a kellő talajvastagság, és ez a fa túl nagy ide, ezért ültessenek helyette egy újat, kisebbet.

Még azt se mondtam, hogy egy másik kocsi is a fa alá került; ráadásul csúnyábbat kapott, mint a Tojó, de mondjuk engem ez különösebben nem vigasztal. Mininyomozásom (2 kérdés…) eredménye az volt, hogy a kocsi tulajdonosai pont albérlői ennek az őszes fazonnak, aki megígérte, hogy rendelkezésre bocsájtja majd a leveleit, amit le tudunk fénymásolni és be tudjuk adni az Önkormányzatnak. Közben én érdeklődtem Pólgár Jenőné’, hogy ha ilyen levelet beadunk, akkor tán lesz esély a dologra, egyébként nem nagyon (nekünk azt kellene bizonyítanunk, hogy a fa kidőlése ELŐTT lehetett látni, hogy ez a fa beteg vagy sérült).

Meglátjuk. Addig is; összefoglalva az eddig megtudottakat:

1. Ha egy köztéri fa kidől, az az illetékes Polgármesteri Hivatal Környezetgazdálkodási Osztályához tartozik.
2. A PH KO-nak a felelőssége csak akkor állapítható meg, ha előzetesen látszott a fáról, hogy valami baja van, a szakértőjük megvizsgálta és nem talált rajta hibát, a fa mégis kidőlt. Egyéb esetben ez a “Természet felelőssége”, azaz Vis Major.
3. Ha a PH KO felelőssége is lenne, Ők minden erejükkel kapálni fognak ez ellen, hiszen most közvetlen ellenfelek lettünk; Nekik kellene abban segíteniük nekem, hogy fizessenek.

Következmény: Kezd eluralkodni rajtam a “nincs esély” hangulat, amit a túlzott rizspálinkázás is elő szokott hozni :-), de nem fogom feladni persze.

Valamint: Ez a rendszer teljesen szar így, ahogy van. Ezt miért nem látja senki első pillantásra?

Rendőrök-tűzoltók-föld-víz-repülő

Kaptam remek engedélyt a tanácstújegyzőkönyvet a tűzoltóktól-rendőröktől, a Tojóra a fának ráesése részirül.
A rendőrségre ugyan 2x kellett hozzá bemenni, de oda se neki. Mindenesetre az alábbiakat tanúsították:

1. A Tojóra ráesett egy fa.
2. A Tojó összetört.
3. A fát leemelték.
4. Nem én voltam a hibás amiatt, mert éppen ott parkoltam.

Vajon miből gondolom, hogy ez kevés lesz a biztosítónak? Nem is tudom, hogy létezik-e olyan ember aki Casco-t köt elemi kárra. Persze nekem csak kötelezőm van, miért is kötöttem volna Casco-t, el se gondolkodtam rajta, hiszen még csak két hónapja sincs meg a kocsi. Utánanéztem, hogy ilyenkor kiből lehet kisajtolni egy kis lét: Az illetékes Önkormányzatnak (Pólgár Jenő a Pólgármesteri Hivatalba) van egy Környezetgazdálkodási Osztálya; na ezeknek van elemi kárra kötött biztosításuk. Nekik kell beadni a papírt, ők elküldik a biztosítójukhoz és az majd böffent, hogy fizet-e vagy sem.

Az egész rendszer óriási hibája, hogy a Környezetgazdálkodási Osztálynak, mint mindenkinek minden biztosításon, van önrésze. Innentől pedig nyilvánvalóan azért fog küzdeni, hogy ne kelljen fizetnie, tehát a felelősségét elismerni akkor sem fogja, ha méreggel töltött fecskendőt nyomok az ügyintéző nyakához (á la Terminator 2)… mindenesetre elég erős az ellenszél, de meglátjuk.

Baleset :-(

Augusztus 1-je mától fekete nap. Mondhatnám azt is,

Az az augusztusi nap,
az augusztusi átkozott
legeslegrosszabb nap.

de nem sértegetem tovább Cseh Tamást. Szóval egy fa kidőlt és ráesett a Tojóra, amit két hónapja vettem és persze féltettem és óvtam (például a nyaralásra se azzal mentünk, nehogy valami baja essék). Gyönyörű, polírozott kasztni, aztán tessék.

Amúgy persze mázlim van, mert a szerencsétlen fa úgy esett, hogy egyrészt az autó elejére, másrészt az egyik oldalága is alatta volt és az tartotta (persze eltört); így szerintem olyan 2 tonna plusz lehetett az autón. Végülis a motorháztető, spoiler, lámpák, jobb oldali sárvédő ami sérült, illetve nem tudom kinyitni a jobb első ajtót. A futómű biztos elmászott, de a jobb tornyon nem láttam semmilyen sérülést, hát majd a szalonban megmondják.

[KAPE]

Tisztára, mintha rajta se lenne, mi? Közben meg péppé zúzta az elejét. Le a fákkal! 🙂

Régi filmkritikáim

Bajszi elküldte a régi filmkritikáimat (kösz-kösz), ezeket fel is tettem gyorsan, 18 darab lett összesen. Érdekes megfigyelni, hogy 2002-2003-ban miket írtam, gondoltam…
Be is raktam az elhangzásnak megfelelő időpontra ezeket…

Ocean’s Eleven

Volt szerencsém vasárnap (kicsit megkésve) megnézni a filmet. Nem véletlenül mondom, hogy szerencse, ugyanis a film első helyre ugrott nálam a kategóriájában. A rendező Steven Soderbergh, aki egy 1959-es, “A dicső tizenegy” című filmet dolgozott át – érdekes lenne a kettőt összevetni, de ahhoz nem volt még szerenscém.

A történet alapjában véve eléggé átlagos: az éppen kiszabadult tolvaj bosszút áll egy gengszter kaszinótulajdonoson, mert az (bebörtönzése után) elvette tőle a feleségét, ráadásul még sokat is akar keresni az ügyön. Összegyűjt hát 10 embert, régi és megbízható barátokat, akik összehangolt munkája nélkül a terve nem működhet: ellenségének kaszinóját professzionálisan őrzik.

Ezt az alapsztorit Soderbergh képes újszerű és érdekfeszítő módon feldolgozni: a film vicces, akciódús, tele van meglepő fordulatokkal és csavarokkal. George Clooney és Brad Bitt eszméletlenül jót alakít, mint az egészet megszervező ganxsta-páros; de Andy Garcia is tetszett, hitelesen adja elő a hidegvérű kaszinótulajdonost. Julia Roberts nem egy nagy kedvencem (aki ismer, tudja), róla annyit, hogy csúnyább mint valaha, és az egész filmben van vagy 3 percnyi szerepe összesen. Aki őt akarja látni, felesleges elmenni, nézegessen női magazint… 🙂

Mondok még egy nevet: Village Roadshow Pictures. Számomra ez a név a tökéletes kameramozgást és filmvágást jelenti. Most is kitettek magukért, a film sodró lendületét nem kis mértékben ennek köszönhetjük.

Ajánlom megtekintésre azoknak, akik egy kétórás, szórakoztató akciófilmre vágynak.

Szerintem 6,2/10.

Imposztor

Ismét egy film, amelynek alapja egy Phillip K. Dick által írt novella…

Az alapsztori: Háborúban állunk egy idegen fajjal, amely genetikailag és tudásban felettünk áll; céljuk az emberek kiirtása. A Földön lévő fontos vezetőket, fegyverkutatókat olyan módon próbálják megállítani, hogy biorobotokat küldenek, amelyek meggyilkolt áldozataik helyére állnak. A robotok testében vegyszerek vannak elrejtve, amelyek egy bizonyos kulcsmondat elhangzásakor néhány másodperc alatt (a vérbe jutva) elegyednek es óriási robbanást okoznak.

Főhősünk is tudos, és egy félreértés áldozata: meggyanúsítják azzal, hogy Imposztor; és bizonyíték nélkül, csak a gyanú alapján az árokba akarják lőni. Valahogy sikerül megmenekülnie, de ezután csak akkor élhet nyugodtan, ha bebizonyítja, ő nem robot…

Olvastam a film alapját adó sci-fi novellát és nagy kedvencem volt még valamikor 1990 körül – naná hogy első utam a moziba vezetett. Az eredetileg nagyon izgalmas, kb. 15 oldalas történetet kicsit feltúrbózták, kicsinosították, letisztogatták és nagy lángon egy viszonylag izgalmas akciófilmet sikerítettek belőle. Aki valami különlegeset vár, csalódni fog, de a film erdekes, a vegen kemeny csattanoval (aki olvasta a novellat, tudja), megnezheto es a maga modjan szorakoztato; nem csak sci-fi rajongoknak.

Egyetlen dolog, amit jobban meg lehett volna oldani: En nem ertem, hogy miert ragaszkodnak a sci-fi rendezok ahhoz, hogy egy jovoben jatszo tortenet mindenkepp futurisztikusan kinezo es bonyolult ketyerekkel legyen tele. Itt is lathatunk teljes hangvezerelt lakast, mindenfele furcsa szamitogepet; a BKV legibuszokkal szallitja az embereket stb.

Vidor

Tegnap lattuk a Vidocq c. filmet, rövid leszek, ez nem is kritika, csak ismertető:

Az alapsztori szerint egy tukorarcu demon oldosi az embereket; vele veszi fel a harcot Vidocq (Gerard Depardieu), a pandurbol lett magannyomozo. Tortenik mindez 1830-ban, a kaotikus Parizsban, mikor is X. Karolynak menekulnie kell. Vidocq-ot a film elso 5 perceben megoli a demon; innentol az egesz film visszaemlekezes a nyomozasara, melynek vegen feny derul a tettesre.

Ez a misztikus elemekben bovelkedo krimi idonkent nagyon para tud lenni, ezert ajanlom a keso esti megtekinteset… 🙂 Es azt is el kell mondani, hogy elég véres is.

Meg annyit, hogy a filmet digitalis anyagra rogzitettek; igy konnyebben atalakitottak a 2001-ben felvett jeleneteket az 1830-as Parizs diszleteihez. Ennek folyomanya az, hogy a szinek vilaga es a kameramozgas eleg kulonlegesre sikeredett. Valahogy olyan erzese van az embernek, hogy a jovo 1830-aba keveredett, ahol mindenki korhu ruhaban jar, de meg sincs minden a helyen. Nekem ez kifejezetten tetszett, de konnyen lehet, hogy mast zavarba hoz.

El Nino – A Kisded

Tegnap megnéztük a filmet, már csak azért, mert nagyon sztárolják benne Szabó Győzőt, aki nagyon jót alakított a Valami Amerikában. Végülis mint kiderült, abszolút mellékszereplő, de ennek ellenére a filmben nem kellett csalódnom. 🙂

Az est.hu-n “magyar filmdráma”-ként szerepel a film, ennek ne dőljetek be! Egy jópofa krimiről van szó, és itt a “jópofa” szót nem “vicceskedő”-nek kell érteni. Szerintem a film fő erénye, hogy meg sem próbál jópofáskodni, a szereplők szájába nem adnak béna poénokat, meg szójátékokat, mint gyakorlatilag minden mai magyar filmben. (Én nem is értem, hogy miért kell ma vajon minden magyar filmnek vígjátéknak lennie? Talán azért, amiért elterjedt, hogy a sörreklámoknak viccesnek kell lenniük.)

Szóval egy ízig-vérig krimitörténet. A filmben mindenki hétköznapi, a szereplőknek semmi reményük sincs a feltörésre, elég szerencsétlenek, de valahogy mégis megállják a helyüket. A szereplők egyébként egy széthullóban levő kis család, két bankrabló és egy járőröző rendőrpáros. További pozitívum, hogy annak ellenére, hogy verekedés és lövöldözés is van, senki nem hal meg, nincsenek véres leszámolások, a végén – kis kivétellel – mindenki jól jár.

Negatívumként említem meg, hogy annak ellenére, hogy a film 80 perces, a történet lassú vonalvezetésű, néhol (?) kissé vontatottnak tűnik, főleg az elején. Valószínűleg a forgatókönyvet egy novella alapján írták, de ha belegondolok, tulajdonképpen vidéken nem olyan gyors az élet, mint amit a Nagyfaluban megszoktunk… szerencsére az utolsó félórában viszont már rendesen pörög a történet.

És hogy mi a köze az egésznek a Kisdedhez? Megtudjátok, ha megnézitek… 🙂

A Szindbád moziban csak 500 a jegy. Nem egy Multiplex, de légkondicionált és 80 percig még kényelmesek a székek…