Elektromodulátorz

Huhh egy igazi élményt kell megosztanom a nagyközönséggel, ez pedig a Transformers c. film megtekintése volt. Az élmény természetesen negatív, én pedig naív vagyok, hogy hittem az imdb-n lévő értékelésnek, ami kereken egy nyolcas volt. Én szívesebben adnék egy negatív előjellel ellátott fekvő nyolcast :-), nade lássuk a tényeket.

Van egy kissrác, aki természetesen elég szerencsétlen (az amerikai álom azt kívánja, hogy a lenézett kisemberekből legyenek mindig a hősök) tinédzser. Annyit tudunk meg a film elején, hogy az ükfaterja vezetett egyszer egy expedíciót az Északi-sarkra, aztán már csak azt tudjuk, hogy mindenféle robotok hackelnek bele az Internetbe. Lassan kibontakozik, hogy két ellenséges csapatról van szó, és mindneki a fiút keresi; aki közben kangörcsben van egy széplány miatt, akit újdonsült (de nem új) autóján haza is fuvaroz. Nekem kicsit itt már beugrott a ‘már-láttam’ szindróma, és utólag jutott eszembe, hogy a Kicsi Kocsi újra száguld c. nagyeposzban is épp az van, hogy az autó valójában élőlény, aki állat módra megy és sorra megszívatja az ellenséget. Ebben a filmben ezt a szerepet a srác autója látja el, civilben lekoszvadt Camaro (később átvált egy 2007-es Camaro-vá, amit még nem is lehet kapni), szolgálatban pedig Űrdongó tizedes, vagy huszados. Megjegyzés, hogy nekem kéne az a régi Camaro, esetleg elcserélném egy az egyben szintén Chevrolet Matizomra… :-))
A lényeg egy idő után kiderül: a srác ükapja összetalálkozott a Gonosz Vezérrel, Megatron-nal, és a vezír a szemüvegébe (!) belevéste (!!) a Kocka koordinátáit (!!!). A miértet és hogyant ne firtassuk. A Kocka egyébként egy teremtő erő, amely megteremtette egykor a Transzformátorok boglyóját is, amit sikeresen le is harcoltak és a maroknyi túlélő közül mindenki a Kockát kajtatja, mert persze ha a gonoszok kezébe kerül, elpusztul a világ, ha a jók kezébe, akkor ők majd jól megsemmisítik, hogy nehogy máskor gonosz kézbe ne kerüljön.

A lényeg, hogy nem értem, hogy Megatron és a másik oldalon a jóságos Optimus csapata miért 5-5 főből áll, miért érdekli az emberek sorsa a robotokat, mi ez a faszság a szemüveggel, és a film miért hosszabb 30 perccel, mint kéne?

Mielőtt félreértés történne: Én agymosásra ültem be; de a végén már így is nagyon untam a folyamatosan pörgő-forgó villogó klipeket, amelyekben robotok alakulnak át nyakra-ffffőre. Ez a Herbie-től lopott szál is nagyon gáz volt, de főleg a végére kialakuló Hatalmas Ember-Robot Barátság (HERB), amitől a rendezők szerint nyilván könnyezni kellett volna, de addigra mindenki eljutott abba az apatikus állapotba, hogy “már csak néhány perc és lehet kimenni pisilni”.

Dékán kivételével, aki azt mondta, hogy remekül szórakozott és minden másodperc élmény volt. Én el is hiszem, de nekem ez maximum 3,8 / 10. Ebből a sztori = 0,01; a többi a renderelt robotfigurák, mínusz a borzalmas színészek.

Ja, még egy apróság: miért kell minden ilyen filmbe becsempészni egy kelekótya, Mikó István-hangon motyogó figurát? Ezúttal a rosszak oldalán. Igaz, hogy a robotoknak volt egy saját modulált hangokból álló nyelvük, de azért a kis robot elharapott angol szavakkal folyamatosan magának motyorászott, miközben szétlőtte az embereket. Kurrrvaszánalmas volt.

Ismét 800 Ft mínuszban vagyok, amit igazán összedobhatnátok, hiszen megmentettelek benneteket a film megnézésétől! 🙂

Szakadt véres atléta v4

Kivételesen egy tuti folytatásról szeretnék beszámolni, végre. A Shrekre adott pontszámomból vegyetek le egyet (és Bryan Adams-ből is, ecceélünk… :-), ugyanis ez a film baromijó.

Nem szükséges különösebben terjedelmes szöveget írnom a film tartalmához, de ezt a filmet nem is a nagy sztoriért szeretjük. Elvégre a Nakatomi-toronyház sem volt egy …. na elfelejtettem Bajszi kedvenc filmjének címét, szóval az sem volt egy őrületes fordulatokkal teli krimi, csak egy jó akciófilm. A második rész az valahogy nem volt olyan jó, ezt érezték is, mert a harmadikban kapott egy fekete társat is, és az nagyon megdobta a dolgokat; poénkodás szinten is, illetve még jobban ráerősített a “hétköznapi hősök” image-re. A negyedik részben McLane nyomozó azt a feladatot kapja, hogy be kell kísérnie egy számítógépes bűnözőt az FBI-hoz. Az egyszerűnek induló feladat brutál lövöldözésbe fullad, és innentől két főhősünk mellől nagy tömegben hullanak az emberek. Később a csúnyabácsi McLane lányát is elrabolja, aki közben rendesen kikupálódott (értsd: egész jó csaj lett, ráadásul “természetesen” apja lánya, verekszik és lő, ha kell). A feladat most már az egész USA megmentése, csakhogy növeljék a tétet – az ötödik részre már csak a világ megmentése maradt.

A film legfőbb előnye, hogy nagyon jó és jól van megcsinálva. Az életben senki se hiszi el, hogy egy autóval le lehet szedni egy helikoptert, vagy hogy egy kamionban túl lehet élni egy F35-ös vadászgép támadását, de önkéntelenül is John-nak szurkol az ember, hiszen ugyanolyan hétköznapi, mint mi; Ő az, akivé mi szeretnénk időnként válni. Ráadásul végre, életemben először láttam azt, hogy a renderelt részeket sikerült olyan fizikával megcsinálni, ami hihető. Na persze, vízibolhaként pattogó dínók, meg fizikát meghazudtoló Őrszemek a Mátrixban – marhaság. Itt ez úgy van megcsinálva, hogy ha sejtem is, hogy ilyen nem létezhet, nem tudom kijelenteni, hogy “na ezt már nem hiszem el”, mert a fizika nagyon rendben van.

A sztori semmi különös, ide-oda rohangásznak mint pók a falon, és az akciók között kicsit beszélgetnek is, így megtudjuk, nagyjából mi történt az elmúlt 12 év alatt McLane-nel, illetve nyuzuga főhekkerünket is megismerjük. Az akciójelenetek rendben vannak, ami egy akciófilmnél, ugye, elég fontos. Na és a dialógusok is nagyon jók! Olyan természetességgel jönnek a poénok, mintha kapásból, ott találnák ki őket. Olvastam az Index kritikát, ott hiányolják a káromkodást meg a bagót – nekem nem hiányzott. És McLane még mindig a régi őrült, de nem lőnék le semmit (senkit, haha!) a filmből. Még annyit, hogy a főgonosz Timothy Olyphant (hihi, hogy lehet ilyen neve valakinek!) nagyon vérszegény, Maggie Q még mindig jól néz ki és Wiseman végre megmutatta az Underworld-ök után, hogy sok pénzből igazán jó akciót tud csinálni.

SSSimán 8,2 / 10. Nagyon jól szórakoztam, nem sajnálom a 800 Ft-ot a jogvédőktől.

Kékruhás tetvek

Van egy nagyszerű ötletem: Mivel a BKV a nyári szünetre hivatkozva kb. felére ritkította a járatokat, és ezért olyan 25 perccel később sikerül beérnem (mármint akkor, ha igénybe veszem a koszos és ritka járataikat), ugyan legyenek szívesek a bérlet árát is legalább a 2/3-ára csökkenteni a nyári hónapok alatt! Kevesebb járatért én miért fizessek ugyanannyit?

(Ja, egy kérdés: van, aki nem utálja zsigerből a BKV ellenőröket? Érdekes, hogy a vasúti kallerekkel semmi bajom, tök normálisak. A Belga jó alanyt választott híres számuk témájaként, épp ma gondolkodtam el, hogy hasonló “szociológiai terepmunkát” miért nem tettek le azóta az asztalra – talán mert nincs még egy olyan csapat, amit az emberek ennyire egyértelműen ki nem állhatnak?)

Armageddon

Mostanában egyre több helyen lehet olvasni, hallani, hogy most már tényleg végünk van, tönkretettük a Földet, globális a felmelegedés és a természeti katasztrófák sokkal gyakoribbak stb.

Mivel olvasom az autós villanymagazint is, több optimista cikket láttam mostanában a káros, környezetromboló hatású kibocsátás csökkentéséről, és hogy ezzel megmenthetők a fókabébik stb. stb. Azon gondolkodtam el, hogy vajon ez a hurráoptimizmus mennyi igazságot rejt?
Tök jó pl. az elektromos és hidrogéncellás autó, csak azt nem mondják el, hogy az előállítás során mennyivel több mérget használtak fel, mint egy normál autóakksihoz? Lehet, hogy semekkorával sem többet, csak éppen erről nem tudni semmit, mert ez titkos technológia, nehogy a többi gyártó ellopja. A hidrogéncellás autóknak töltőállomásokra van szüksége, amelyek nyilván egyelőre a többi benzines _mellé_ épülnének, hiszen nem kényszeríthetünk senkit átállásra. A hidrogénkutakban az mondjuk nagyon jó, hogy nem kell kamionnal odaszállítani a benzint, mert helyben elő lehet állítani, de ahhoz megint jelentős energia kell. Valaki kiszámolta már, hogy mit vesztünk, mit nyerünk?

Az autók kibocsátása is jelentős, nade mi van azokkal a gyárakkal, ahol előállítjuk nem csak az autókat, hanem minden használati cikkünket? Az mennyi hulladékot termel? Mi van az erőművekkel, amelyek között a legtöbb kőolajszármazékokból állít elő elektromos energiát? Mi van a kurvasok klímával, amit az utóbbi időben mindenki felszerelt a lakásába? Ja, tök vicces, amikor valaki a klímás lakásában sopánkodik a klíma felmelegedése miatt, de hogy esetleg Ő is tehet a dologról, odáig már nem jut el. (Különben annak ellenére, hogy klimatizált irodaházban ülök nap, mint nap, azt mondom hogy mielőbb szokjunk hozzá inkább a nagy melegekhez, mert amikor majd leroskad az erőmű a megnövekedett áramfogyasztástól, akkor az nagyon hirtelen fog ütni.)

Múltkor beszélgettem erről egy haverral, aki még az egész tetejébe azt is megemlítette, hogy és mi lesz a 2,5 milliárd kínaival, mi lesz az indiaiakkal? Az Ő életszínvonaluk is emelkedik, majd mit fogunk tenni akkor, ha beindul ugyanolyan szinten ott is a termelés? Mi fogunk lemondani a saját életszínvonalunkról, vagy “meggyőzzük” őket, hogy mondjanak le ők róla?

Küszöbön a világégés, áshatjuk a bunkereket, tudtam hogy egyszer hasznát veszem majd a “Vilma Néni Új Háztartási Tanácsadója” c. könyvnek, amiben olyan fejezetek vannak, hogy “A sertéstenyésztésről”, “Fejjünk jól” stb. Ki is döntök pár fát a Városligetben és összeeszkábálok belőlük egy gerendakunyhót… közben reménykedem, hogy Magyarországot nem tekinti senki stratégiai támaszpontnak, mint az Autobotok és az Álcák a Földet (hopp, erről majd később írok).

Bryan Jone Adams

Naná, hogy kint voltunk a Kapcsolat-koncerten, a többi párszázezer ingyenélővel együtt. 🙂 Ami miatt írok a koncertről, az maga a főszereplő (lehet, hogy valaki most megbotránkozik, mert meg sem említem Rúzsa Magdolnát; ez nem véletlen, igyekeztünk úgy kimenni hogy ne kelljen már őt hallgatni, sajnos az utolsó 3-4 számot még elcsíptük – nem volt jó).

Ugyanis itt van ez a 60 47 éves férfi, tök lefogyva, teljesen jól néz ki (botox), és 2 órás koncertet adott, ahol ugyan volt nyilván lírai rész is, hiszen ezzel lett Ő híres, de nagyon kemény rock’n’roll számokat is nyomott, és főleg a végén! Nem igazán látszott, hogy elfáradt volna, persze edzésben van de szeretném én így bírni magam ebben a korban. Még meglepőbb volt, hogy kiderült, hogy még én is ismerem 11-12 számát. A “Please forgive me”-t pl. egy szál gitáron adta elő és akkor derült ki, hogy még gitározni is jól tud. Amit ki akarok fejezni az egésszel, az az, hogy abszolút ellentéte volt a plébekkes-haknizós idősebb zenészeknek, akikhez Magyarországon hozzászokhattunk.

Ami még tök jó volt, az Adams közvetlensége, bement a közönség közé, ahol le akarták tépni a pólóját meg a lányok fogdosták a fenekét, ezeket határozottan lerázta magáról, de nagyon profin csinálta közben a show-t is. A másik, ami nagyon jó volt, hogy egy szám előtt (amit ismerek ugyan, de a címét nem tudom), a közönséget kérdezgette, hogy ki mer felmenni mellé és együtt elénekelni ezt a számot? Végülis volt egy vállalkozó szellemű veszprémi csaj, akit a biztonságiak felsegítettek a színpadra, kapott egy mikrofont és rendesen együtt énekelve, közben hülyéskedve, együtt táncolva előadták a számot. Beépített ember effekt kizárva, mert a csaj hangja néha nagyon hamis volt, tök esetlenül mozgott stb. de Adams segítette, ökörködött körülötte, sztárolta stb. Nem gondoltam volna, hogy ilyen kedves és közvetlen a kanadai a színpadon. (Ja, ami nagyon meglepő volt, hogy a kb. 70 kilós (bocs!) csajt a két biztonsági őr úgy kapta ki a tömegből a kordon mögül a fejük fölé emelve, mintha nem lenne súlya. Volt ott izomerő.)

Tutti, hogy a csávót a rock’n’roll tartja életben, de nagyon jól konzerválódott, a koncert 8/10 volt (ennél többet nem is kaphatna, hiszen nem vagyok egy rajongó). Pénzt nem adnék érte legközelebb se, de a régi idők igazi képviselője.