Ketrec Miklós újból kincsvadász

Még szintén januárban megnéztem Nicolas Cage legújabb szösszenetét, a Nemzet Aranyát. Mit mondjak, az első rész nagyon tetszett (bár nem írtam róla, ha jól emlékszem). Ugyanis akkor is már az volt a gondom, hogy a címmel ellentétben (ami ugye, a nagy Amerikai Egyesült Államok Aranyáról szól, csupa nagybetűvel) a filmben az egész világ kincsét mentik meg, és szét is osztják a nemzetEK között; azaz egyetlen nemzetnek csak annyi köze volt a kincshez, hogy épp ott tárolták. Ez kicsit szőrözésnek hangozhat és valszeg az is, de valahogy nekem csípi a szemem, hogy megint Amerika az egész világ.

A történet – ha valaki nem ismerné – amúgy egy szokványos kincsvadász sztori, Noah Wyle is tolt hasonlót, ami szintén nagyon tetszett gyermeki lelkemnek. Amire a most tárgyalt filmecske ki van hegyezve, az az újkori amerikai történelem.

A második részben annyi a változás, hogy ezúttal a Gates-család becsülete a tét (a Cage által alakított szereplőt Ben Gates-nek hívják). Hogy _ennek_ mi köze a nemzet aranyához, azt végképp nem értem, de gondolom, nem akartak új címet adni a filmnek, főleg mert az elsővel tutit szakítottak. Ez a második rész méltó folytatása egy amerikai filmnek: sokkal látványosabb robbanások, üldözések, elrablások az első részhez képest, bigger, better, faster. A vicc, hogy a film papíron rövidebb az első résznél, én azt mégis a mai napig élvezem, ez meg amolyan “jó jó, teljesíti amit kell, de semmi extra, mikor lesz vége?” típus – sokkal hosszabbnak tűnik. Emiatt nincs is kedvem sokáig boncolgatni a témát, kap egy 5,9/10-et (imdb: 6,8/10) oszt reszelő.

Smith vs. Zombies 0:1

Már elkezdtem firkacsolni januárban erről a filmről (Legenda vagyok), csak nem volt időm befejezni. Most azért, hogy januárra is legyen valami bejegyzés, befejezem, bár két hónapig tényleg hozzá se szagoltam a bloghoz. Cserébe most egy nagyobb távolságból tudom nézni az említett “alkotást”, általános szabályaimmal ellentétben, miszerint minden filmről azonnal írok, hogy az első benyomás ne vesszen el. Mindegy.

Szóval, Robert Neville (Will Smith), aki mások szerint is dögösen őszül, aki nem mellesleg katona, orvos-kutató, kazánkovács és zsebórás; kettesben marad kutyájával (Samantha) New Yorkban, egy ronda vírus elterjedését követően. Vágóképekből tudjuk meg a történteket: egy, a rák gyógyítására kitalált vírus megfertőzi az embereket, akik – szokás szerint – elkezdenek “különösen viselkedni”, azaz átalakulnak zombie-vá (FIGYELEM, emberek! Itt a tanulság! Nem szabad a génekkel, klónozással szórakozni!). Ezek a zimbik nem szeretik a fényt, mert akkor egyenletesen eloszlanak a levegőben, akár Drakulabácsi, ezért az épületek pincéjében, a jó hűvösben pihengetnek, amíg leszáll az éj. Ekkor Smith bácsi is átadja a terepet nekik, bujkál, és ezalatt az ellenszert keresi. Sajnos katonás fegyelme erősen lazul, mivel a magány nyomán kezd begolyózni (ebből is látszik, hogy az ember legjobb barátja mégiscsak az ember). Amúgy nagyon jól megcsinálták New Yorkot, eszembe is jutott Alföldy Bálint G6-H6 című, átvitt és egyenes értelemben is fantasztikus története, amelyben hasonló a szitu (zimbik nélkül). Lazuló fegyelme miatt az okosodó zimbik rátalálnak az időközben nővel (Anna – Alice Braga) és gyerekkel (Ethan – Charlie Tahan) kiegészült Neville-re – már csak igen kevés idő jut arra, hogy az ellenszert laborjában kifejlessze. Mindenesetre meghagyok mindenkit őrült izgalomban, hogy vajh sikerül-e kifejleszteni a szert, és hogy vajon a kutya, a gyerek, a nő, vagy főhősünk pusztul-e meg? Ugye természetesen minden ilyen jellegű hollywood-i filmben meg kell haljon egy jó is, hiszen különben nincs kit megbosszulni. A “Legenda vagyok” cím és ennek a kis bejegyzésnek a címe alapján szerintem megoldható ez a fejtörő is.

Lényegében nézhető és jó hangulatú, kicsit másképp áll a zimbi-témához, mint az eddigiek (először kb. a 40. percben bukkannak fel a csúnyák), a szereplők hozzák a rájuk osztott feladatot. Amit nem értek, hogy miért nem jók a hús-vér emberek a CGI-vel rajzolt rosszbácsik helyett – ezek szerint a szerveridő már olcsóbb, mint egy statiszta meg a sminkesek? Kicsit nekem emiatt steril volt, bár a látvánnyal nincs gond. Legyen 7,5/10 (imdb: 7,3/10).