[Felveszlek]

Hálát adhatunk az európai filmgyártásnak, hogy létezik és hogy ekkora filmeket tud produkálni, mint a [REC]. Tegnap láttam, eredeti (spanyol) szöveggel és felirattal, és mindenkinek így ajánlom megtekintésre.

A lényeg, hogy mi ez: Horror. Zombis. Kamerás (azaz hasonló, mint a Blair Witch Project, amit én nem láttam – épp ezért is gondoltam, hogy ezt megnézem. Nem hasonló a Cloverfield-hez, mivel ez tavalyi film, tehát inkább a Cloverfield olyan, mint ez. Vagyis mindegy.), és döbbenetesen jó. Hogyan lehet még a zimbi-kategóriában újat alkotni?

Alapsztori: Helyi TV két munaktársa, Ángela (Manuela Velasco) a bemondónő és Pablo (a kameraman) egy éjszakai műsorhoz készítenek felvételeket a tűzoltők (éjszakai) munkájáról. A film elején a tűzoltóság épületében filmeznek, és közben persze titokban arra várnak, hogy befut egy riasztás, és elsőként közvetíthetnek egy helyszínről. A vágyott riasztás be is következik, de nem tűzesethez jön. Egy bérház első emeletén lakó hölgy lakásából furcsa sikolyokat, üvöltéseket hallanak; a rendőrség már kint van, a lakók a lépcsőházban – be kell törni az ajtót. A behatolás után vesz az ügy egyre furcsább fordulatot: először a néni megharapja a gyanútlan rendőrt, majd amikor a súlyosan vérző egyenruhást ki akarják cipelni a házból a megérkező mentőkhöz, a ház összes kijárata le van zárva, senkit nem engednek se ki, se be. A rendőrség megafonnal tárgyal a benntrekedtekkel, nyugalomra és várkozásra inti őket. A lakók háborognak, főleg egy anyuka, aki beteg kislányát tartja a kezében, a férje a hézon kívül maradt a gyógyszerekkel. Aztán hirtelen az egyik tűzoltó két emelet magasságból óriásit csattanva lezuhan a földszintre…

“Pedro, vegyél fel mindent, a k_rva anyád…” mondja Ángela az operatőrnek, aki ennek eleget is tesz. Az emberek fogyatkoznak, az őrjöngő zimbik szaporodnak…

A színészi játék elképesztően jó, ilyet nem tudnak Hollywoodban. Mesterkéletlen, hibátlan, hihető minden mozdulatuk. Velasco és az egyik tűzoltót alakító Ferran Terraza is fantasztikus. A felejthető “The Dark” után Jaume Balagueró egy új mércét állított fel.

A múltkor Smith filmjére, ha jól emlékszem, 7 és felet adtam. Ez a film teljesen más kategóriájú, de nagyságrendekkel jobban ütött. Adnék neki egy kilencest, viszont én úgy érzem, hogy túlságosan is amatőr kamerásra vették a figurát, a kép gyakran berázódik, életlen, kikerül a fókuszból… értem én, hogy megrázkodtatások érik az operatőrt, de egy vérbeli tévés közvetítését nem így képzelem el. A rázkódástól hányingert lehet kapni, és talán kicsit túl sok az, amikor nem lehet látni, csak hallani. Ettől függetlenül 8,5-et megérdemel, mert végre hosszú idő után itt egy ismét jó zombie-film. Rodriguez mehet a búsba a vicceskedéseivel. Lehet, hogy ez nem fog menni mozikban, mint a mű-B-kategória Terror boglyó, de ez százszor professzionálisabb.

Tehát: 8,5. imdb: 7,8/10

Adalék az adalékokhoz

Nem tudom, hogy csinálják, de találtam egy bolgár céget, amelynek most szeretném ingyen reklámozni egy termékét. Ugyanis ezek valahogy képesek tartósítószer nélkül is termékeket előállítani! És nem is drága.

Ugye mindenki ismeri a dolgot, hogy tömegtermelés irdatlan nagy méretekben, pl. a kolbász füstölése baromi sok időt vesz el, hát állítsuk elő aromákból a füst ízt, a frissen elkészült kolbászokat fürdessük 5 percig az aromás és adalékos vízben, hogy átvegye a jól ismert füstölt ízt – nade mitől marad tartós a kolbász? Hűha, hát keverjünk hozzá még egy kis tartósítószert, meg savanyúságot szabályozó anyagot oszt’ jó lesz. Gratulálok… nekem meg hobbim, hogy lefigyelem ezeket a dolgokat (persze ez nem rögeszme, és megeszem a Tesco májast is, csak ha lehet, nagy tömegben nem szeretek ilyeneket enni, illetve ha lehet választani, akkor a kevesebbE-t választom).

Felsorolnám a padlizsánkrém hozzávalóit, amit feltüntettek a dunsztos üvegen (és nem csak az 1% felettieket): “Sült padlizsán (99%), fokhagyma (0,4%), ecet (0,2%), só (0,4%). Mesterséges tartósítószert nem tartalmaz.” A nevük Vecon.

Idegenek vs Ragadozók 1:1

Vóttszerencsém megnézni a fent említett alkotást (Halál a Ragasztókra 2), hát ritka egy fos. Aki ismer, az sejtheti, hogy nem könnyen adtam be a derekamat egy ilyen, messziről bűzlő orbitális farokságra, de végülis úgy működött a dolog, hogy egy barátom behajította a lejátszóba, én meg olyan 10-15 percenként elmeséltettem, hogy mi történt, és ritkán odapillantgattam. Azért a film közepe felétől már odaültem nézni.

1. Gondolkodtam, hogy reális-e az a sztori, hogy egy Alien tenyér (a “Megtermékenyítő”) kirobbanjon a Predator tetemből, végigszambázzon az űrhajón, pont eltaláljon a pilótafülkébe és hogy le tudjon nyomni egy teljes páncélban lévő Predator pilótát. (Nem mellesleg a Predatorok jól szervezettnek tűnnek, nem hinném, hogy egy lényre bíznák az űrhajó vezetését.) Aztán amikor az űrcsi elkezd visszahullani a Földre, a sztázistartályban őrzött Alien tenyerek pont kiszabaduljanak és pont mindegyik megtaláljon egy Predatort, aki persze szintén tehetetlen a támadás ellen. Szerintem ez igen-igen valószínűtlen.

2. Utáltam ezt az összecsapottságot, hogy egy tenyér beültetett egy embriót és lényegében már kelt is kifelé. Az is mekkora faszság, hogy a Predatorból kikelt Aliennek Predator-feje van, hiszen mint tudjuk, a légzőcsőbe-tüdőbe fecskendeződnek, majd valahogy a belső szervek közé fészkelnek ezek a kis aranyosak. Tehát miért venné fel a gazda alakját a kis specimen?

2,5. Még egy kis hülyeség az Alienek felépítésével kapcsolatban: A Predatoralien már annyira tuti, hogy ő maga ültet be embriókat, azaz van vetőcsöve. Ez teljesen ellentétes az eddigi jól felépített Alien-történetekkel.

3. Ismét elővették az igen eredeti sztorit és a szépfiú-bábut, aki először vereséget szenved a rossz srácok ellen (persze a széplány megvédi, sőt önként felkínálja neki a testét is), majd később persze miközben a rosszfiúk elhullanak, Ő bírja a napi terhelést. A lányról még egy szó, hogy tényleg rohadtul irreális, hogy a hosszúcombú szőke lány felajánlkozik egy dugásra a loosernél…

4. A szereplők nem is egyszerűen logikátlanul, hanem a valóságtól teljesen elrugaszkodva cselekednek. Amikor egy páncélautóban épp kifelé robognak a városból, akkor eszükbe jut, hogy hopp-hopp, meg kéne fordulni, mert van bent félúton egy mentőhelikopter, és ha azért visszamennek, akkor majd utóbb gyorsabban tudnak haladni. Nyilvánvaló időhúzás, nem volt eszük sztorit kreálni.

Az egész egy irtózatos fércmunka, lényegében egy klip, a CGI-re kihegyezve. De kit érdekel ma már egy klip? Menjenek vele a Viva-ra. Rohadtul bosszantó volt, elrabolt idő az életemből. A Stause-fivérek megtanulták rendesen a ‘visual effects supervisor’ szakmát (The Fog, Aeon Flux, Fantasztikus négyes, Herbie Fully Loaded – nahát, nahát csupa maradandó alkotás!), de jó lenne beiratkozni legalább egy rendező-segédi OKJ-tanfolyamra.

Értékelés: 1.0 / 10.0 (imdb: 5.3)

Szentjánosbogár

Aki nem ismeri a Firefly sorozatot, annak sürgős olvasni– és néznivalója támadt. Többieknek mesélem, hogy kollégákkal beszéltünk erről a sorozatról, nekem meg eszembe jutott, hogy de hisz anno jó régen lerajzoltam én egy Firefly osztályú hajót. Sajnos sok részletet nem tudtam kivenni a youtube-os videóból, ezért nem mondhatnám, hogy egy az egyes leképezés…
ff_pen.JPG
Ma délután meg nagyon ráértem, úgyhogy kicsit kínlódtam a beszkennelt képpel (éljen a Gimp!):
firefly_640.jpg
Ha meg már foglalkoztam vele, felraktam. Ha tetszik, vagy ha nem, szokás szerint lehet hozzászólni.