E!

Távol áll tőlem az, hogy itt a kis bloggon híreket vegyek át más portáloktól (főleg bulvárt), de ezt igen fontosnak tartom. Az indexen jelent meg:

” A BBC szerint a tavalyi brit kutatás kapcsolatot mutatott ki a színezõanyagokkal ellátott italok és az azt fogyasztó gyerekek hiperaktivitása, illetve koncentrációs képességének csökkenése közt.

A Food Standard Agency elnevezésû szervezet felszólította a brit vezetést, fejtsenek ki nyomást a gyártókra, hogy azok a jövõ évig önkéntesen mondjanak le az adott színezõanyagok használatáról. Ezenkívül az élelmiszerbiztonsági szervezet szeretné elérni, hogy az adott színezõanyagok alkalmazását tiltsák be az Európai Unióban.”

A vitatott színezõanyagok jelzése: E110, E122, E102, E124, E104, E129.

E 110: Narancsvörös színű por vagy granulátum. A narancssárga FCF fő tömegében dinátrium-2-hidroxi-1-(4-szulfonáto-fenil-azo)-naftalin-6-szulfonátból és mellékszínezékekből, valamint nátrium-kloridból és/vagy nátrium-szulfátból, mint színtelen
alkotórészekből áll. Alapja nátriumsó, de kalcium és káliumsó is lehet. Elsősorban fagylaltokhoz és pudingokhoz használják.

E 122: Karmazsin színű por, más néven azorubin, dinátrium-4-hidroxi-3-(4-szulfonáto-1-naftil-azo)-naftalin-1-szulfonát. Alapja nátriumsó, de kalcium és káliumsó is lehet. Allergén hatása miatt az USA-ban már betiltották. Elsősorban édességekhez és pudingokhoz használják.

E 102: Az üdítőitalokban használt sárga szín, más nevén tartrazin, trinátrium-5-hidroxi-1-(4-szulfonáto-fenil)-4-(4-szulfonáto-fenil-azo)-1H-pirazol-3-karboxilát. Alapja nátrium-, kálium-, kalciumsó, nátriumkloridot és nátriumszulfátot is tartalmazhat. Pudingok, sütemények, levesek, ételzselék készítésére használják; illetve majdnem minden zöldborsós ételhez (más színezékekkel együtt).

E104: Eddig ártalmatlannak tartották, zöldessárga színű por. Süteményekben, némely hús- és hal ételekben, valamint üdítőkben használják.

E124: Sötétvörös festék. Más néven neukokcin, trinátrium-2-hidroxi-1-(4-szulfonáto-1-naftil-azo)-naftalin-6,8-diszulfonát. Japánban és az USA-ban is be van tiltva, az EU-ban engedélyezett.

E129: Sötétvörös festék, dinátrium-2-hidroxi-1-(2-metoxi-5metil-4-szulfonáto-fenil-azo)-naftalin-6-szulfonát. Alapja nátrium-, kálium-, kalciumsó, nátriumkloridot és nátriumszulfátot is tartalmazhat.

Persze ezek helyett lehetne betanint, klorofillt, bodzát használni, csak az persze drágább…

A mobil-mentes napért

Kezd a kistököm is telecsúszni a mobiltelefonokkal. Ha már van mindenféle ökörség, tartsunk egy évben egyszer olyan napot is, amikor letesszük a mobiltelefont, és felidézzük az elmúlt szép világot:

1. Nem kellett egy büdös elektromos szutykot mindenhová, még a vécére is cipelnünk. Ugyanis ha ott van velünk és be van kapcsolva, akkor állandóan hívogatnak. Ha ottfelejtjük valahol, netán kikapcsoljuk, még nekünk kell szabadkozni, hogy “bocs, wc-n voltam, tárgyalásom volt”. A hívottnak valahogy mindenképp rossz.

2. Rohadtul drága. Na ne csessze már meg a világ, hogy egy normálisabb mobiltelefon százezer forintba kerül?! Természetesen vannak olcsóbbak; de ezeket a gyártók direkt elbasszák, rosszul kezelhetővé teszik, hogy az emberek kénytelenek legyenek megvenni a sokkal drágább, sokkal több vacak funkcióval teletömött, bugos telefonokat, ha nem akarnak megőrülni a borzalmas felhasználói élménytől. A fenntartása sem semmi, lásd 3-as pont.

3. Egyoldalú szerződések, röghözkötés. Meg lehet venni a jobb telefont is olcsóbbért, de csak akkor, ha aláírsz pár év hűséget. A szerződésed a szolgáltató bármikor egyoldalúan módosíthatja, az árakat egyoldalúan megszabhatja. A telefonok le vannak kódolva, nehogy másik szolgáltató vonalain használni lehessen. Más szolgáltatónál lévő telefonokat csak több pénzért lehet hívni – ennek egyenes következménye, hogy mindenki igyekszik ahhoz a szolgáltatóhoz csapódni, ahol a legtöbb rokona, barátja és üzletfele van (persze fizethet is többet a semmiért). Arról nem is beszélek, hogy a telefonok az esetek legnagyobb részében kevesebb ideig bírják, mint a vásárló hűsége…

4. Állandóan töltögetni kell ezeket a szarokat. Ha nem használsz bluetooth-t (amin keresztül ráadásul feltörhetik a telefont), infrát, wifit, leveszed a kijelző világítását, a hangerőt alacsonyra veszed és nem beszélsz sokat, akkor esetleg kibír 4-5 napot is – de nem erre vesz senki telefont, hanem hogy hasznélja, nem? Behirdetik a sok “hihhhetetlen” új funkciót, amit nem lehet kihasználni, mert lemerült a telefon. Ezek a mai akksik szart se érnek. Persze ha lemerül, jön az 1-es pont.

5. Szintén a 2-es pontból következően: Ha azt akarod, hogy mondjuk otthon ne zargassanak az üzletfelek, kénytelen vagy két telefont cipelni, így a bajaid máris duplázódnak.

6. A beépített GPS-t, vagy a cellainfót senki sem használja túlzottan (pl. Joee Gloofish-ében van GPS, még életemben nem láttam, hogy használta volna), cserébe a kormány és a bűnüldöző szervek kiváncsiskodhatnak, hogy épp hol is vagy (hiszen a telefon mindig nálad van, 1-es pont). Öltek már meg embereket mobiltelefon jelére irányított rakétával, ugye…

7. A mobiltelefonok előtt nem volt arra szükség, hogy az autóban vezetés közben is folyton pofázz. Mondjuk tény, hogy aki meg bagózott, az ugyanaz volt; de most bagózik is meg telefonál is, és a térdével kormányozik!!! És ilyenek az utcán vannak! A másik, hogy a kamerás felvétel sok embert őrült cselekedetek megtételére sarkall, hiszen így az Internet segítségével megkapják a 15 perc hírnevüket.

8. A “forradalmi” mobiltelefonálás nem más, mint a sok tíz éves katonai rendszerek átkerülése a polgári felhasználásba. Milyen újdonság? Mi az a WAP, 3G, HSDPA? Ezekkel a kifejezésekkel el tudják adni az új készülékeket, de nagyjából senkinek nincs fingja se, hogy ezek mik és hogyan működnek. Oké, nem rossz hogy kevesebb kábelt kell cipelni, de mihez képest? Amikor még csak vonalas készülékek voltak, akkor nem volt szükség arra sem, hogy ezeket összekössük a számítógéppel, PDA-val stb.

9. Ja a legjobbat majdnem kifelejtettem: Ezeket a kis szörnyeket folyton szinkronban kell tartani, hogy a naptár, kontakt lista, egyebek ugyanolyan frissek legyenek, mint a 27 másik helyen, ahol ugyanezeket nyilvántartjuk. Na ehhez ma már nem kell kábel, és ezt nagy újdonságként ünnepeljük. Ráadásul szarul működik, vagy egyáltalán nem működik.

Összefoglalás: A mobiltelefonok megoldást adnak mindazokra a problémákra, amelyek a mobiltelefonok előtt nem léteztek. Hurrá!