Indiana, v4.0

Úgy látszik, szépen elérjük az összes népszerű film negyedik folytatását (Isten ments a Vissza a jövőbe 4. részétől, szerencsére elég valószínűtlen), megnéztük a bemutató napján. Hatból hatan mondtuk, hogy teljesen jó volt. Miért? Mert nem próbálták 4 cm vastag sminkkel megfiatalítani Fordot, hanem egyszerűen áthelyezték a sztorit 20 évvel későbbre. Kicsit érdekes az ufós rész, nade ahogyan valahol olvastam és teljesen egyetértek vele, manapság többen hisznek az UFO-kban, mint amennyien a Frigyláda létezésében; szóval végülis nem olyan vészes. Egyetlen dolgot nem értettünk, ettől függetlenül a sztorivonal szerintem tökéletes: a hiper-pándimenzionális szuperlény, aki 12 lényből állt, vajon hogyan veszítette el egyik koponyáját? Meszes volt a feje és leesett egy gyors pogónál? Az ugye biztos hogy nem egy ember vágta le, hiszen mindent ők tanítottak az embereknek és az is valószínűtlen, hogy a spanyol kincsvadászok képesek lettek volna erre.

A sztori amúgy: leesett az Alien feje, amikor még az inkákat tanítgatták a tudományra. A lény csontjai erősen mágneses kristályból vannak, ennek ellenére a fej nem ragadt oda egy vasdarabhoz sem, hanem eltűnt a történelem viharaiban. Indiana ellenfelei most éppen az oroszok (hiszen a hidegháború idejére esik a történet), akik szintén hatalmat akarnak, méghozzá mentális hatalmat a világ felett. Vezetőjük Dr. Irina Spalko (Kate Blanchett), aki szerintem nagyon jól játszik. Indyhez csatlakozik régi babája (Marion Ravenwood, ismét Karen Allen alakításában, tök örültem hogy sikerült őt is meggyőzni), és fia (Shia LaBeouf) is.

Az egészben az a jó, hogy nem rossz. Nem tesz keresztbe a már meglévő Indy-filmeknek, kellemes kaland, fordulatok nincsenek benne (de valljuk be, a régiekben sem voltak őrült nagy fordulatok, csakhogy a ma egyszerű iparosmunkának tűnő film akkoriban igencsak nagyot ütött) de nem is rontották el. A mai filmekkel nem tudja már felvenni igazán a versenyt, a fordulatszám alacsony, bár a látványelemekkel igyekeztek turbózni. Összességében szerintem megüti a Frigyláda színvonalát, de nem éri el az Utolsó Kereszteslovagét. Pár ötlet kellett volna még, mint pl. amikor a Kereszteslovagban apa és fia elindul Berlinbe a naplóért…

Ma úgy látszik, nincs olyan jó hangulatom, úgyhogy legyen 7,1 (megegyezik az imdb-vel).