Magyar egészségügy, 2009

Már három hete köhögök, elég rondán. Főleg este kezdem rá, akkor volt már hogy olyan roham tört rám, hogy öklendeztem. Lehet vele élni, nem olyan vészes meg amúgy más bajom nagyon nincs de már rohadtul untam. Viszont innen a tizenháromból elmenni a háziorvosomhoz a Pasaréti térre rohadtul nincs kedvem, bejelentkezve meg nem ide vagyok hanem Óbudára. Hosszú sztori, aki ismer úgyis tudja. 🙂

A lényeg, hogy a háziorvos, ha oda lennék bejelentve ahol élek, kb. 4 sarok sőt melóból is útbaesik. Elmentem azért, hátha át tudna venni vagy valami, annak ellenére hogy nem tartozom a körzetéhez. Nem is voltak sokan, kellemes 20 perc alatt sorra kerültem.

“Jó estét, nem ide tartozom de itt lakom a környéken.”
“Hol?”
Bemondom a címet
“Na az jó közel van. Sürgős eset?”
“Nem mondanám.”
“Akkor viszontlátásra, nem tudok foglalkozni magával, a körzetemen belüliek is nagyon sokan vannak.”

Na mondom bazmeg. Persze erre számítottam, mert mire számítsak a magyar egészségügytől.

“Jójó, de ha már eljöttem, legalább megnézne?”
“Nem lehet, csak sürgős esetben.”
“Akkor tanácsot esetleg tudna adni?”
“Mi a panasza?”

Gondolom, figyelitek, hogy mikorra kérdezte meg ezt a szerintem alapvető kérdést. Elmondtam, mi a panaszom.

“Biztosan száraz a lakás…”
“Nappal is köhögök, de egyébként is folyik a pára az ablakokon.”
“Allergiavizsgálaton volt? Porallergiája van?”
“Voltam. Nincs.”
“Szedett valamit már?”
“Stodalt meg Mebucaint. Nem használt és a Stodalnál le is írták, hogy ha nem használ, menjek orvoshoz.”
“Hát akkor menjen el a saját háziorvosához.”

Felír egy sajtcetlire egy nevet, hogy ezt ajánlja. Valami Cucucain, tök mindegy, még egy újabb ingyenes torok kéményseprője.

“Vagy tudja mit? Menjen el a fül-orr-gégészetre, oda nem kell beutaló. Viszlát”
“Viszlát.”

Hazafelé bandukolva azon gondolkodtam, hogy vajon mennyi TB-t is fizettem be eddig és hogy ha ugyanezt a pénzt egy magánrendelőbe teszem be, akkor vajon mennyire lettek volna készségesek velem. Biztosan nagyon rossz az amerikai biztosítós rendszer és rendkívül fasza a magyar mindenkiről gondoskodós, de egyelőre én még csak mások betegellátását fedeztem, és amikor nekem egyszer szükségem lett volna rá, akkor utazzam át a várost a saját háziorvosomhoz (aki egyébként most éppen délelőttönként rendel). Hát basszák meg, ha tudnék csalni a TB-vel akkor ezek után megtenném.

Hol tart már a tudomány…

Olvazsgatom a Conrad-katalógust, és jobban szórakozom, mintha az informatika Blikkjét böngészgetném:

Digitális óra 7”-os LCD monitorral, ami a hőmérsékletet is mutatja, és digitális fotókeretként is használható? Alig ötvenötezerér’? Nyilván simán megéri, amikor egy Asus Eee PC-t tudok venni 53 150 Ft-ért, és ezért kapok egy 7” kijelzős általános célú PC-t.

4-es USB elosztó, ami egyben tolltartó is, és digitális óra, aminek háttere 2 színben választható? Nem indul rosszul, de az órának külön elem kell, nem akksi van benne ami az USB-ről töltődik; ráadásul ha már ott van a gépem közelében (úgy hirdetik, hogy “irodába ideális”), akkor megnézem az időt a gépen. Sokkal jobb lenne, ha mondjuk egy kis programmal fontos teendőimre hívná fel a figyelmet a kis aranyos…

Ha már a LEDeknél tartunk: Bázeg 16 millió színben állítható árnyalatú hangulatlámpa, ahol beállíthatunk több árnyalatot és ezek váltakoznak, vagy távirányítóval mi is cserélhetjük a színt kedvünk szerint! Innen már csak egy lépés, hogy hazaérve beszúrunk egy elektródát a halántékunkba és kitalálja, milyen színre van szükségünk. 🙂 Potom 60 ezer. Plusz a távirányító. Plusz elem.

Van olyan digitális asztali óra, amin egy kb. 1981-ből származó Tamagochi-grafikával megoldott emberke mutatja, hogy milyen ruhát kell aznap felvennünk, a hőmérséklet függvényében. A hasamat fogtam a kacagástól…

Itt van végre a digitális víz-teszter is! Azt mondjuk én is nagyjából le tudom tesztelni, hogy vizet vagy technokol rapidot iszom-e… 🙂

“Innováció! Multimédiás karóra!” – remélem, nem kell semmit mondanom… mp3-lejátszó csuklószíjjal. Innováció meg a tököm… 🙂

USB-s lemezjátszó! Nagyon mókás készüllék, aminek segítségével könnyedén lehet bakelitből mpeg layer-3-at készíteni. És utána mire használom a lemezjátszót? Ötvenezer.

Rádiójel vezérlésű hangfalak! “Élvezheti a zenét minden lehetséges helyen, kényelmetlen kábelezés nélkül”. Most figyelj! “1 tápegység az adóhoz, 2 tápegység a vevőkhöz és hangszórókhoz” írja az eszközlista. Tehát marhajó, nem kell kábelezni, csak pont 3 konnektor kell egy helyett. Hurrá!

Még ehhez fogható marhaságból rengeteg van a katalógusban, persze a szokásos normálisabb dolgok mellett. De így a 29. oldal tájékán már kicsit kikattantam, hogy mennyi ótvaros hülyeséggel próbálják a jónépet megetetni. Vagy kell valakinek ez a sok fantasztikus műszaki újdonság (”több, mint 30% újdonsággal!”)???