A póker márpedig szerencsejáték

poker2.jpg Szaporodnak, sokasodnak a különféle póker oldalakra, illetve póker játékra invitáló reklámok, amelyek úgy állítják be a játékot, hogy ez nem szerencsejáték, hanem színtiszta stratégia, hiszen ha nem így lenne, akkor “miért ülnek mindig ugyanazok az arcok a pókerasztal körül”?

Kezdjük az utolsóval, erre igen könnyen lehet reagálni:

1. Mivel akit invitálnak, még értelemszerűen nem nagyon próbálta a játékot, tehát kizárólag a reklám szövegének kellene elhinnie, hogy mindig ugyanazok ülnek az asztal körül. Aki ezt elsőre elhiszi, az nyilván azt is, hogy a mosópor intelligens ami azt is meg tudja mondani, hány óra van.

2. A híres póker tornákon tényleg legtöbbször ugyanazok az arcok tűnnek fel, viszonylag kis fluktuációval. Ez meg azért lehet, mert egy ilyen, tévé által közvetített játékra a nevezési díjat csak azok a bizonyos ember tudják megfizetni és ezzel egyidőben, szánják rá. De ne magyarázza már meg senki, hogy ezeknek az emebreknek a póker az egyetlen bevételi forrása, és amikor elbukik hirtelen $100,000-t, akkor képes lenne faarccal, gratulálva felállni az asztaltól, ha tudná, hogy minden vagyonát most bukta – marhaság.

3. Az Interneten rendezett versenyeken mindig behirdetnek egy embert, aki a semmiből jött és máris nyert mittudomén mennyit. Hurrá, tényleg fasza, csakhogy azt is kéne tudni, hogy ilyen versenyt csak időről időre rendeznek, a fennmaradó időben mennek a szokásos tétekkel a hétköznapi asztalokon, ahol nem lehet sokat nyerni, cserébe sokat lehet veszíteni, apránként. Ugyebár bedobott lapokon elmegy 10-20 virtuális dollár, haha, semmi az. De egy peches estén elúszik mondjuk egy százas, az meg mondjuk már fél havi kaja. Ráadásul azt sem mondják, hogy hány lehetséges játékos közül nyert a semmiből jött ember… ez is csak valószínűség-számítás. Semmiben nem különbözik egy Quake-partitól; a győzelemhez kell ügyesség is, a lehetőségek jó felmérése, de egy óriási adag szerencse is.

Engem kevésbé érdekelnek azok a szerencsétlenek, akik az online pókeren masszívan, hónapokig-évekig vesztenek, mert folyamatosan már csak egy lépésre vannak a nyerő stratégiától (nem érdekes a párhuzam a lottóval, ahol már szintén régóta próbálkoznak ilyennel?), amíg nem érint közvetlenül is dolog. De ha esetleg elősegíti ez a poszt valakinek a gyógyulását, örülni fogok neki.

Nézzük a szerencsejáték-részét: Persze ez nem szerencsejáték, hanem valószínűségeket elemzünk, és nyerő stratégiát alakítunk ki. Pont, mint a lottóban és a totóban, ami akkor természetesen szintén nem szerencsejáték, hiszen minden héten ugyanazok vannak ott, feladni a szelvényeiket… Hogy egy kicsit a matekról is beszéljek (a lehető legegyszerűbb, ötlapos leosztást nézve):

1. Először is, 52 lapból választunk 5 lapot; tehát (52 alatt az 5)-féleképpen tudjuk előhúzni a lapokat egy jól megkevert pakliból. (Bocsi, a matematikai formulákat ilyen hülyén tudom csak leírni.)

2. Ugyan viszonylag ritka, hogy valaki a pókerben éppen pókerrel (négy egyforma lappal) nyer, de a név kötelez, szóval számoljuk ki, mi annak a valószínűsége, hogy egyből pókert kapunk kézhez. 🙂 Egy játékos esetén összesen tizenháromféle lehetőségünk van arra, hogy négy egyforma lapunk legyen. Négy egyforma lapot pedig 4!, azaz 1*2*3*4, tehát 48-féleképpen tudunk előállítani. Tehát egy 52 lapos pakliból összesen 13*48 = 624-féleképpen tud egy póker megvalósulni. Ezt el kell osztani azzal a számmal, ahányféleképpen 5 lapot elő tudunk húzni a pakliból (lásd az előző pont).

3. A póker valószínűségét akkor kapjuk meg, ha a fenti két számot elosztjuk (tehát egy póker hányszor fordulhat elő, osztva azzal hogy 5 lapot hányféleképpen választhatunk egy 52 lapos pakliból). Ehhez már tényleg valami képletszerkesztő kell… vagy legalábbis Inkscape.

poker1.jpg

A fenti tört eredménye 0,000240 azaz láthatóan nem túl sok. Végigszámolgatva a pókerben lehetséges kimeneteleket, az alábbiakat kapjuk:

Royal Flush = 0,000014
Póker = 0,00024
Full = 0,001385
Szín (nem tudom, hogy mondják ezt pókerül, szóval amikor minden lap ugyanolyan színű) = 0,001967
Sor = 0,003532
Drill = 0,021055
Két pár = 0,047373
Egy pár = 0,422570
Semmi = 0,501864

Úgy látszik, ezt a játék kiagyalói is végigszámolhatták, hiszen éppen ilyen sorrendben ütik egymást az egyre magasabb kombinációk. 🙂 Ebből is látható, hogy elsőrendűen a valószínűségek döntik el a dolgot, pl. egy pár előfordulása alig több, mint a semmi; két párral már vannak esélyeink, drill felett pedig nyerő pozícióban vagyunk. Viszont hogy mi van a kezünkben, a szerencse határozza meg… vagy a csalás, persze.

4. Tulajdonképp most jön a stratégia-rész: kb. 1/2 az esélye, hogy az első körben nincs semmink. Ezért van egy második kör is, ahol a tétek után cserélhetünk általunk meghatározott számú lapot. Mivel a két körben való húzás független események, az esély arra, hogy egy játékosnak nincs legalább egy párja, 1/4. Több játékosnál (és ugya az ember legritkább esetben pókerezik magával :-)) ezek összeszorzódnak, négy játékosnál tehát az esély 1/64. Magyarul ha kezemben van egy pár, akkor annak az esélye, hogy senki másnál nincs semmi, 0,015625. Magyarul egy pár az halvány rózsaszín fing. De ha van egy drill a mancsunkban, akkor már egy erős 85%-os esélyünk van, hogy másnál nincs drill, vagy annál erősebb (ezt úgy számoltam ki, hogy összeadogattam Flush-től lefelé drill-ig a valószínűségeket, kivontam 1-ből (mivel arra játszunk, hogy ezek az események nem történnek meg), és az előzőeknek megfelelően elvégeztem négy játékosra és két turn-re a szorzásokat).

5. A blöff egy rohadt dolog, amire sajnos nem lehet stratégiát építeni. A lényeg, hogy ha nem hallgatunk a megérzéseinkre és mások reakcióira, akkor óvatos tétekkel a nagy számok törvénye alapján hosszú idő alatt vissza kell nyernünk a befektetett összegünket… :-))))

Nálam emiatt a póker NEM NYERŐ:

– A kitörési és nyerési esély minimális, természetesen valaki mindig nyer nagy pénzeket és ezzel jól el lehet adni a játékot, de ugyanígy vannak lottónyertesek is.

– Nem is izgalmas, hiszen rajtam kívül álló okok jobban befolyásolják az egészet, mint én magam.

– Kis tételekben rengeteget lehet veszíteni, míg a nyerés vagy a nyerés esélyének lehetősége (amely kevésbé valószínű) függőséghez vezet.

Maradok tehát a csajozásnál, kokainnál és a gyors kocsiknál… B-))