Viszlát Hungária rádió, welcome NeoFM!

19990.jpg Ha valaki nem tudja, a Hungária rádió (”a Nemzet rádiója”) a Sláger rádió leánykori neve volt, addig amíg meg nem nyerték a frekvenciapályázatot ‘97-ben. Örülök, hogy végre búcsút mondhatunk a Balázs Fecó, Korál és Charlie daloknak; a Lemon Tree című borzalomnak (”ávándehó, ávándeváááá….”) a Fool’s Gardentől, és az egyéb retteneteknek.

Az különösebben nem érdekel, hogy a Bume meddig ráng még és hány szimpátia-tüntetést hoznak össze, szerintem ki lehetett bírni azt a műsort annak ellenére, hogy híresen antikerékpáros és a saját kis világuknál szándékosan messzebbre nem néző, művileg szűklátókörű, saját magukat magasan túlértékelő emberek vezették.

De az, hogy megszűntek ezek a magyar zenei ízlést 50 évvel visszavető, négymilliárdszor lejátszott és az emberek fülébe belegravírozott zenék, egy óriási megkönnyebbülés. Remélem, hogy a ma délelőttihez hasonlóan slágeres, de modernebb zenéket nyomnak majd. Egyelőre a birkáknak nincs hova kapcsolniuk*, talán megbarátkoznak az új stílussal, remélem rácsodálkoznak majd arra, hogy miközben a Sláger üzemelt, ember járt a Holdon.

Egyébként mindig is érdekelt, ha már a Sláger annyira pártolta (névleg) a magyar zenéket (és valójában: a haverokat), akkor miért nem ment soha Szörényi, Bródy vagy Cseh Tamás? Nem voltak meghatározó tényezők, biztosan, vagy nem írtak egy jó számot sem, biztosan. Amikor Cseh Tamásra emlékeztünk nemrégiben, Bochkor be is mondta őszintén, hogy bocs de nem nyomunk le számot tőle, mert ez nem fér bele. Azzal sem törődtek, hogy vannak modern magyar slágerek (Kiscsillag, 30Y, HS7, Amber Smith, Neo, Irie Maffia, Copy Con, EZ Basic stb. stb.) a Republicon túl.

A remény hal meg utoljára, de ez után csak jobb jöhet.

*persze lesz majd egy nem országos adó, ahol lehet majd őket hallgatni.