Random sci-fi filmek a nagyvilágból…

Úgy látszik, sorozatot írok már a sci-fikből. Ezek némelyike ráadásul nem is sci-fi, vagy elsősorban nem az, mégis úgy érzem, itt a helyük. Miket Láttam Mostanában, Csak Nem Szántam Időt Arra, Hogy Írjak Róluk (MLMCSNSZIAHIR):

Eredet (Inception), 2010

inceptionEredetileg (haha, milyen eredeti poénjaim vannak ma!) ezt egy teljes külön postban akartam megörökíteni, de csak szenvedtem, kínlódtam, nem volt kedvem írni róla. Pedig ezt a filmet minimum fél évvel a bemutató előtt óta vártam, és a bemutató másnapján már meg is néztük, ezúton is köszi Csillinek és Dékánnak a szerveződést! Christopher Nolan nem is csinálhatott mást, mint frankót, de sajnos erre már saját magát predesztinálta. Ez a film is baromi átgondolt, az időzítés, a sztori, a kép, a zene… ja, a sztori:

Dom Cobb (Leo DiCaprio) profi tolvaj. Még közelebbről: kulcsemberek álmaiba hatol be, ahonnan ipari vállaltok számára megpróbál információt megszerezni, hiszen az információ a legnagyobb érték. Természetesen a kulcsemberek tisztában vannak az ilyen veszélyekkel, és a cégük kondícionálja őket az ilyen helyzetekre, hogy védekező mechanizmusokkal közbeléphessenek. Az eredmény véletlenszerűen kialakuló harc egy álomban a megfelelő ipari titok kicsikarásáért.

De Dom Cobb egyben magányos férfi is, akinek volt egy gyönyörű felesége és még mindig van két gyermeke, akiket nem láthat, mert Amerikából kiutasították. Amikor esélyt kap arra, hogy tisztára mosva visszatérhessen és együtt lehessen a kisfiával és kislányával, elfogadja az ajánlatot, lett légyen az bármilyen meredek is: ezúttal nem ki kell venni valamit egy profin kondícionált milliomos agyából, hanem elültetni egy gondolat magvát, amelynek hatására olyan üzleti döntést hoz, amelyet eredetileg nem akart megtenni. Kis csapatával Dom nekivág a lehetetlennek… innentől elszabadul a fantázia: az álmok több szintjén nem csak az ellenfelekkel, hanem visszatérő régi démonával, saját feleségével is meg kell küzdenie.

Ha a történetet nézzük, semmi újdonság: főhősünk bandájának utolsó nagy bűnténye, ami ha sikerül akkor priusza megszűnik, de személyes problémáival is meg kell küzdenie: ha bárki nem tud 5 ilyet felsorolni, akkor tényleg Tesco-szatyorban lakik. Ámde ahogyan ez a történet kibomlik, ahogyan az álom szintjei egymásra épülnek, ahogyan alá van támasztva igazi pszichológiai tézisekkel és eredményekkel, ahogyan ez a látvány felépül… kétségkívül ez a film lemosta a Mátrixot, de lemosott minden mást is, és még csak meg sem izzadt. Ebben az alkotásban annyi fantázia, testet öltött kreativás van, hogy szerintem minimum még jó öt évig meg sem karcolja senki ezt a szintet. Ugyanolyan filmtörténeti alkotás, mint az Avatar.

Az eredménye 10/10 nálam (imdb: 9,1 – de volt ez 9,8 is, csak hát ugye a fikázók mindig többen vannak…)

Monsters, 2010

monsters “Vijjú, váó, itt van ez a District 9, csináljunk mi is egy, esetleg több ilyet” – gondolhatták az Egzekutív Producerek a Nagy Ámerikában, hiszen remake-et gyártani nagy tömegben ők tudnak csak igazán. A dél-afrikai rendezésű filmmel ellentétben ez a film viszont igen meglepően rossz lett, bár tény hogy egy kissé másról is szól.

Mostanában a mű-dokumentarista sci-fi nagyon megy. Eredetileg ugye tán az a film volt az első, aminek nem jut most eszembe a neve de az emberek hadban álltak egy bogárfajjal, aztán mostanában már ömlenek nagy tömegben.

Az alaphelyzet tök ugyanaz, mint a D-9-nél vagy a Cloverfield-nél: Egy idegen faj megérkezik és elterjed egy helyen, amelyből karantén zóna lesz. De míg a másik kettő a rasszizmusra, illetve a katasztrófára hegyezi ki a történteket, itt a fenevadak csak háttérként szolgálnak arra, hogy két fiatal (Andrew Kaluder – Scoot McNairy és Sam Wynden – Whitney Able) útját nyomon követhessük egy háborús zónán át. Ahhoz képest, hogy (legalábbis számomra) ez a két színész abszolút ismeretlen, egész tűrhetően nyomják, csakhogy ez a film, ahogyan írtam, nem a kalandokra és izgalmakra van kihegyezve, hanem arra, hogy az emberek hogyan fogadnának el egy ilyen szituációt, mit tudnak vele kezdeni, hogyan élik meg. A film végén a “Nem akarok hazamenni” mondat is arra példa, hogy itt az emberek vannak középpontban: akármennyire is félelmetes kalandokba keveredik, a főhősnőnk mégis a hétköznapok szürkeségétől fél leginkább.

A film címe tehát helyesen “Hogyan fogadják el az emberek azt, hogy egy fura idegen fajjal kell megosztaniuk a Föld bolygót”, ami hát finoman szólva sem csábító. Nem annyira rossz ez a film, mint inkább csalódást okoz a szándékosan félrepozícionált címével és beharangozójával.

5,5/10 (imdb: 6,7) – adnék többet is, ha nem láttam volna a következő filmet.

A fiók (The Jacket), 2005

jacket Komolyan mondom, Adrien Brody most kezd el igazán tetszeni, miután láttam a Predators-ban és most ebben a filmben. És egyáltalán ki az a John Maybury, és hogyan merészel egy ilyen pofátlanul jó filmet rendezni? És miért nem ezt néztem meg a Monsters helyett?

Ismét egy időutazásos, természetfeletti történet, á la Pillangó-hatás. Le sem lehetne tagadni, egy évvel jött ez a film később, és kicsit hasonló dologról is szól: Főhősünk veterán iraki katona (Jack Starks – Adrien Brody), aki komoly sebesüléssel tér vissza Amerikába. Nem sokkal ezután megölnek a közelében egy rendőrt, és ő nem emlékszik semmire – csak azért nem varrják be, mert inkább elmegyógyintézetbe zárják. Itt egy igen érdekes kísérletet végő orvossal találkozik (dr. Thomas Becker – Kris Kristofferson!!!), aki kísérleti gyógyszerekkel tolja tele, és egy hullaházi fiókba zárja órákra – terápia gyanánt.

Jack valahogyan a fiókban töltött órái alatt előre tud menni az időben 15 évet, és megtudja, hogy a jelenben rövidesen meg fog halni. Maradék idejében a jövőben szerzett tapasztalatait arra használja fel, hogy segítsen a jelenben Jackie-n (Keira Knightley), aki most még csak kislány, a jövőben csinos pincérnő lesz akivel összejönnek; illetve egy vele szimpatizáló orvos, dr. Lorenson (Jennifer Jason Leigh) egyik betegén. Eközben a jövőben megpróbálják azt is kideríteni, hogy miért kell meghalnia, illetve mik azok a kísérletek, amiket végeznek Jack-en.

A film elején nem gondoltam volna, hogy a végére ennyi gondolkodnivalóm lesz rajta – éppen fordítva történt minden, mint a Monsters esetében. Amikor befejeztem, komolyan elfogott az az érzés, mint amikor egy jó filmről jövök ki a moziból és még zsong a fejemben az a sok minden, amit a történet hirtelenjében jelent a számomra. Ez tényleg azért is érdekes, mert mindez fokozatosan épült fel bennem a film nézése során. Ajánlom, hogy nézze meg aki kicsit is vevő az elvontabb dolgokra.

8/10 (imdb: 7,1)

Predators

predators Huhh na ne már… nincs igazán mit írnom róla, hiszen mindent tudni lehet már. Rendezte: Antal Nimród. Nem sikerült rosszul, bár van benne egy-két ökörség, és szerintem Brody itt nem igazán érezte otthon magát. Bocsánat, minden tiszteletem az övé, de élharcosnak nem egy ilyen macskajancsit kellett volna választani, akiről azt se hiszem el, hogy egy szárítókötelet meg tud emelni, nemhogy küzdeni ilyen “nemes” és állig felfegyverzett vadászokkal… Jó kis akciófilm, az első rész színvonalát nem éri el, de magasan felette van az “Alien vs” szériának. Egy kis lövöldözés mindenkinek kell…

6,5/10 (imdb: 6,7)