Pet Shop Boys = menő

Ellopva Bede Márton szövegét, jelzem hogy az 1981-ben megalakult Pet Shop Boys nekem még ma is menő. Éppen nemrégiben jutott eszembe, hogy “van valami szám, aminek nem jut eszembe a neve de az biztos hogy ‘93-ban jelent meg és a klipjén csak tátottam a számat”, meg is lett hamar. Be is rakom a két tagról a klipből kivágott részeket. Azt szeretném, ha beírná valaki, mi ennek a méltatlanul alulértékelt számnak a címe! Meghallgattam, elsőre kicsit kopottnak tűnt, de 3-4x meghallgatva teljesen belelkesültem és el is határoztam, hogy írok kicsit róluk.

neil_tennant.png A zenekar történetét ugyebár Pédia Wiki elmondja bárkinek, de ami lényeg, hogy egy elektronikai boltban futott össze a két alapító tag, egyikük építészmérnök hallgató, a másik … öö nos nem is tudom, újságíró? Összeálltak (na nem _úgy_, még akkor sem ha Tennant köztudottan a férfiakat szereti), és már vagy 30 éve nyomják.

Azt például tudtátok, hogy a West End Girls volt az első rap szám Angliában, és hogy a Pet Shop Boys nevet azért választották, mert az úgy hangzik, mint egy rap zenekar?

Újabb érdekes adat, hogy a Wiki szerint összesen 42 (!!! na ugye, ez már szám-misztika, haha!) daluk került fel a UK TOP40 listájára, ezzel ők számítanak a legsikeresebb angol zenekarnak.

A fenti képpel kapcsolatban pedig, a Pet Shop Boys 1993-ban nyomta azt a stílust és kinézetet, amit sok zenekar (pl. a Neo) csak 2000 után alkalmazott. A szintipopban nem nevezhetjük úttörőknek őket, de a kinézetre mindig is adtak!

Én az Actually című albumukat vetettem meg Édesanyámmal, naná hogy kazetán, és egyből óriási kedvenceim lettek a Rent, Heart, It’s a sin stb. akkoriban ugyanis épp szintipop korszakomat éltem. 🙂 Szerencsére ezt ma már kevésbé kell szégyellnem, mintha Neoton Família rajongó lettem volna! >:-) A Behaviourt valahogy kihagytam 1991-ben, de a Discography-t már megvettem bakeliten. A Very-t, pontosabban a Go West!-et már ezerrel reklámozták itthon, nem volt nehéz nem kihagyni, amúgy második legjobb lemezük szerintem. A Disco2-t csak kazettán vettem meg (és milyen igazam volt…), és utolsóként megvettem az Alternative-ot, immár kompakt lemezen (hűha), amit különben szerettem is, de nem nagyon hallgattam már, jött a rockosabb korszak az addig is meglévő alter mellé. Ezek után már csak a rádiókba kerülő számaikkal találkoztam, de azóta is mindegyik bejön, igazán remek, dallamos és jópofa számokat írnak.
chris_lowe.png
Ami különben külön imponál a zenekarban, hogy nem igazán veszik komolyan magukat, tehetségesek, de van úgy, hogy poénból megcsinálnak egy számot és a bevételt karitatív célra fordítják (Absolutely Fabolous), vagy kitalálják, hogy a következő fellépésre kéne egy feldolgozás is… mi legyen? Hát a Go West! Lehetetlen eldönteni, hogy szintipopot parodizáló, vagy valódi szintipop zenekar a Pet Shop Boys. Lásd Chris Lowe folyton a háttérben, fapofa és szinte nem is nyúl a szintihez; díjátadásokra a legritkább esetekben megy el. Neil Tennant zakóban, zsebredugott kézzel, abszolút anti-frontember frontemberként valahogy mégis a zenekar arca.

Az Actually-ról, kedvenc albumomról jut eszembe, állítólag Magyarországon másik borítóval adták ki (az eredetin két unatkozó milliomosnak van öltözve a két zenész), merthogy Magyarországon nem volt menő unatkozó milliomosnak lenni akkoriban. Nos, nem emlékszem a borítóra már és a kazetta sincs sehol sem, de biztoss így volt…

Kicsit megdöbbentett, hogy 42 számuk is listás volt, úgyhogy megpróbálok most ugyanennyit összeszedni, nem mondom hogy tetszési sorrendben lesz, de próbálkozom. (Ezek a számok nem azok, amelyek listára kerültek, de szerintem kerülhettek volna; azaz ez az én 42-es listám.)

1. One more chance (Actually, 1987)
2. It couldn’t happen there (Please, 1986)
3. Domino Dancing (Introspective, 1988)
4. Opportunities (Please, 1986)
5. West End Girls (Please, 1986)
6. I Wouldn’t Normally Do This Kind Of Thing (Very, 1993)
7. Jealousy (Behaviour, 1990)
8. Being Boring (Behaviour, 1990)
9. Was It Worth It? (Discography, 1991)
10. I Want A Dog (Alternative, 1995) – ez a változat
11. Love etc. (Yes, 2009)
12. New York City Boy (Nightlife, 1999)
13. Later tonight (Please, 1986)
14. Minimal (Fundamental, 2006)
15. I’m With Stupid (Fundamental, 2006)
16. What Have I Done To Deserve This? (Please, 1986)
17. Shopping (Please, 1986)
18. Where the streets have no name (Discography, 1991)
19. Pandemonium (Yes, 2009) – a klip miatt 🙂
20. Hit Music (Please, 1986)
21. Love comes quickly (Please, 1986)
22. I Want To Wake Up (Please, 1986)
23. Numb (Fundamental, 2006)
24. You Only Tell Me You Love Me When You’re Drunk (Nightlife, 1999)
25. All Over The World (Yes, 2009)
26. It’s A Sin (Please, 1986)
27. Some Speculation (Alternative, 1995)
28. Se A Vida E (Bilingual, 1996)
29. Left To My Own Devices (Introspective, 1988)
30. Always On My Mind (Introspective, 1988)
31. Can You Forgive Her? (Very, 1993)
32. Yesterday, When I Was Mad (Very, 1993)
33. Go West (Very, 1993)
34. Violence (Please, 1986)
35. Paninaro (Alternative, 1995)
36. Rent (Please, 1986)
37. Decadence (Alternative, 1995)
38. I Don’t Know What You Want But I Can’t Give It Any More (Nightlife, 1999)
39. Vampires (Nightlife, 1999)
40. Did You See Me Coming? (Yes, 2009)
41. Heart (Please, 1986)
42. So hard (Discography, 1991)

Huh, nem volt könnyű, meg kell mondjam, de meglett! Még annyit akartam elmondani, hogy hallottam már embereket, akik húzták a szájukat, hogy a PSB csak feldolgozással sikeres – a fenti lista egyrészt bizonyítja, hogy van 1-2 saját számuk is, másrészt ez is mutatja, hogy a PSB játékos, szívesen csinál mindenből dance változatot, amire igazán nem kéne panaszkodni. Kossuth-díjat nekik! 🙂

Cseh Tamás – József Attila (gitár tab)

Az a lényeg, hogy kb. 3 hete elkészítettem az első gitártabot életemben. Persze izgatott voltam, mint a fene. Fel is töltöttem a gitártab.hu-ra, de sajnos a rendszer bugja miatt nem volt sikeres a feltöltés, kiírt valami hibaüzenetet. Vártam pár napot, majd szóltam, hogy hé, ez nem működik, mire egy napon belül kijavították a feltöltést. Nagy boldogan felrakom, erre nem jelenik meg. Eltelt egy hét, írtam nekik hogy ez most akkor hogy működik, eltelt még egy hét, semmi válasz azóta sem. Meguntam és nem bírom kivárni vele József Attila szülinapját, felrakom ide, a google úgyis megtalálja, ha valaki keresi. Éndzsoj.

Cseh Tamás és Bereményi Géza - József Attila
(Műcsarnok, 1981, Hungaroton Records)

  [C]                [Am]
A sínen egy vonat jön,
[G]               [Am]
én állok ablakaiban,
      [C]            [Am]
és én fekszem az útjába,
    [G]                  [Am]
egy ember, ki többfele van,
   [F]                   [G]
ki mindenhol tanítható már
             [Am]
óvodától egyetemig.

Megleltem, íme hazámat
s nevemet hibátlanul.
Hogy hány hét is a világ,
a jó pap holtig tanul,
és mindenhol tanítható már
óvodától egyetemig.

[A]                   [D]
Ahhoz elég sokat próbáltam,
     [E]                   [A]
hogy szakaszolható legyek,
[A]                [D]
résztvettem mozgalomban,
[E]                       [A]
kiváltam, elvegyültem s egyebek.
    [A]                [D]
Egy mindenhol taníthatónak
[E]                         [A]
kiosztva most már mindene,
   [A]                    [D]
és nem tudja megkérdezni,
     [E]                [A]
hogy önnönmaga lehet-e.
     [A]               [D]
Mert minden vonatnak mindegyik,
[E]                    [A]
mindegyik ablakában ő,
     [A]             [D]
csak ő áll, s hogy mindennek háttal,
    [E]                                [Am]
azt nem tudja a tanított integető.

[Am]
Kívülről...
[F]
Kívülről tudják már,
kívülről tudják már,
[G]
kívülről tudják már,
kívülről tudják már,
                     [Am]
az összes versem...

  [C]            [Am]
A sínen egy vonat jön,
[G]               [Am]
én állok ablakaiban,
      [C]                [Am]
és én fekszem az útjába,
    [G]                  [Am]
egy ember, ki többfele van,
   [F]                   [G]
ki mindenhol tanítható már
             [Am]
óvodától egyetemig.

Megleltem íme hazámat
s nevemet hibátlanul.
Hogy hány hét is a világ,
a jó pap holtig tanul,
és mindenhol tanítható már
óvodától egyetemig.

Megjegyzések:
-------------
Én a G-t így játszom: 3 2 0 0 3 3, de sima G-vel is jó.

A versszakok elején a C helyett a második lehúzásig 
ezt fogom: X 3 2 0 1 3, szerintem ez C sus4 de nem 
biztos. :) Próbáld ki, jól hangzik!

Tab by: six at sixweb

A gitártab.hu meg le van sajnálva… boldog szülinapot előre is, Attila!