Random filmek a nagyvilágból

Van egy pár film, amit mostanában láttam, de nem írtam róla egyesével. Ennek oka az, hogy egyszerűen nem tudok rászánni időt hogy végiggondoljam; de kedves naplómnak azért rögzítem, miket is láttam és ami 1-2 gondolat megmaradt mindegyikről, azt leírom gyorsan.

Elrabolva (Taken) 2

taken2 Liam Neeson elég papásan nyomja ebben a filmben, de még hitelesen alakítja a kivénhedt ultradurva bérgyilkos szerepét. Az első rész nekem tetszett, ez a második is a kő egyszerű történet ellenére meglepően bejött. Ennek a receptjéért valószínűleg a hollywoodi rendezők sorbaállnának, és én sem tudom megfogalmazni, hogy mi az oka ennek. Egyetlen dolog volt hiteltelen, amikor amiatt, hogy a lánya pozícióját meghatározza Isztambulban, eldobat vele vagy 6 gránátot, csak úgy a városban. Ennek semmi közvetlen következménye nem lesz, se rendőrség, se katonaság nem száll ki, az embereknek a szeme se rebben. Természetesen még van pár apróság, ami nem teljesen hétköznapi, de ezen simán átemel a film sodró lendülete.

Ha valaki lemaradt volna, az első rész arról szólt, hogy főhősünk lányát elrabolják valami örmény terolisták, ő meg kiszabadítja. Most kicsit bonyolultabb; először főhősünket rabolják el a feleségével, majd már csak a feleségét kell kiszabadítania. Az örmények sajnos nem tanultak az első részből, ismét próbálkoztak, de ezúttal sem lettek nagyon sikeresek.

Halálos iramban (Fast and furious) 6

fast_furious_6 Erre pár haver mondta, hogy “de sokkal jobb, mint az eddigiek”, ezért adtam neki egy esélyt; szokás szerint feleslegesen. 🙂 A film sokkal látványosabb, az akcióorgiák jobban kidolgozottak, a film mondanivalója az, hogy a család mindennél fontosabb, ami egyébként kellemesen pozitív gondolat, a szereplők szokás szerinti színvonalon játszanak. Egy mozijegyet nem ér meg, korongon még kevésbé éri meg megrendelni, és sajnos azt sem tudom mondani, hogy két óra felhőtlen szórakozás volt, mert a huszonkettedik perc tájékán már az órámra néztem…

A sztoriról annyit, hogy Dominic Toretto-nak (Vin Diesel) és bandájának immár nem bűnözniük kell, hanem nemzetközi terolista elhárító szervezeteknek segítenek, közben olyanokat visznek véghez, ami az MI6-et is megszégyenítené. Az egész apropója az, hogy Dom halottnak hitt szerelme ismét felbukkan, de amnéziás és új életében durván bűnözik. A végére megjuhászodik. (2,8/10)

Die Hard 5 – Drágább, mint az életed

diehard5 Erről a filmről viszont mindenki azt mondta, hogy nagyon rossz – és igazuk lett. Ettől függetlenül meg _kellett_ néznem, hiszen még a negyedik epizóddal kapcsolatban is igen elnéző voltam. Ez a rész viszont nem Die Hard, hanem egy random akciófilm, amiben történetesen Bruce Willis is szerepel, és ennek okán az Ő (és a franchise) nevével próbálták promótálni. Ezzel szerintem többet ártottak, mint használtak, mert ha készül Die Hard 6, azzal kapcsolatban nem lesz senki elnéző, a földbe döngölik ha egy picit is rossz lesz; és ezzel Bruce karrierjének is vége lehet.

A sztori inkább fájdalmas, mint szórakoztató: meg kell menteni a világot, ehhez pedig egy orosz tudóst, akivel végigrohangálják Moszkvát (közben Budapesten minden romba dől 🙂 ), majd természetesen, mint minden második amerikai filmben, amelyik Oroszországban játszódik, át kell ruccanni mindenképp Pripjatyba is, mert Csernobil nélkül értelemszerűen nincs is Ukrajna. (Ez ugyanolyan, mint pl. ha idegenek szállnak le a Földön, akkor azok tuti Amerikába fognak megérkezni, mivel más nemzet nincs is, akikkel érdemes lenne felvenni a kapcsolatot.) Persze a jó orosz profról kiderül, hogy ő a főgonosz, John Mclane és fia pedig mindenkit megölnek. 🙁 Borzasztó a film, ehhez képest a Halálos Iramban 6 tényleg jó. (1/10)

Jack Reacher

jack_reacher Ez a film szintén meglepően tetszett. Katonás, nyomozós, a film címét is adó nevű főhősünk (Tom Cruise) a semmiből felbukkan és egy teljesen egyértelműen bűnösnek látszó mesterlövész ügyében nyomoz, amelynek végén kiderül, hogy mégsem annyira egyértelmű az ügy. Jó kis film, bár érzésem szerint az akciójelenetek kicsit odaférceltek voltak; voltak csak azért, hogy ki legyen pipálva. Nem tudom, hogy folytatni akarják-e újabb részekkel a most kialakított “legendát”, de én megnézném az új részeket is. És persze a fontos mondandó: a “legenda” úgy él, hogy nincsenek kötöttségei, el van tűnve Nagy-Ámerikában, nincs adószáma, nincs lakcíme, nincs állandó munkája, nincs barátja vagy barátnője. Ő azt mondja, ez az igazi szabadság, és bizonyos szempontból egyet lehet ezzel érteni. (7/10)

Börtönregény (Get the Gringo)

bortonregeny Amit Mel Gibson elkezdett a Visszavágó-val Porterként, azt most folytatja; annyi különbséggel, hogy itt még rohadtabb, még korruptabb, még jobban felfegyverzett minden ember. A történetvezetés hasonlóan jó, mint a Visszavágó-ban; de itt még jobban le van csupaszítva az egész: Gibson neve már csak “Driver”, a helyszín egy hardkór börtön, társa egy tízévesforma kölyök, aki a börtönben született, tökéletesen kiismeri magát és az ártatlanságtól a lehető legmesszebb áll; de minden keménykedése ellenére szüksége van a felnőtt segítségére. A film végére természetesen minden megoldódik, a kevésbé rosszak győznek stb. (8,2/10)

Erőnek erejével (The Last Stand)

last_stand Egy igazán kafa kis akciófilm Schwarzenegger papával, aki marha jól nyomja a vidéki seriffet. Főleg az áll jól neki, amikor bepöccen. 🙂 Kedvenc jelenet, amikor a tetőn áll egy mesterlövész, Swarci kiront az ajtón, lesodorja a tetőről és a levegőben 0,5 cm-ről lövi fejbe – hát az epikus. (Persze utána hatalmasat esnek és Swarci is rápihen egy kicsit – magyarul valamennyire hitelesek a történések).

A film arról szól, hogy van egy nagyon gonosz, nagyon kegyetlen, nagyon durva mexikói bandavezér, akit Vegasban akartak bevarrni, de könnyedén kiszabadul, és egy szénné tuningolt sportkocsival menekül a határ irányába (miért sportkocsi? Mert gyorsabb, mint a helikopter), vele egy korrupt zsarunő aki úgy tesz, mintha túsz lenne, illetve rengeteg bandasegéd tisztítja az utat. Az FBI természetesen tehetetlen, a kiküldött SWAT kommandót könnyűszerrel egymaga elintézi a bandavezér (aki, mint megtudjuk, autóversenyző is). Swarci a mexikói határ melletti kis településen felügyel a törvény betartására, a bandavezér épp ezt a pontot nézte ki, hogy mobil hidat építtessen titokban, és ott jusson vissza Mexikóba. Az autós üldözéses rész is oké, de a legtutibb, amikor a seriff és segédei megküzdenek a profi gyilkosokkal; lényegében szedett-vedett fegyverekkel. A végére természetesen itt is jóra fordul minden.

Ha valaki szeretne jót szórakozni egy kis agymosással, ezt a filmet ajánlom hozzá. (8,8/10)

Felejtés (Oblivion)

oblivion Tom Cruise mostanában szeret sci-fikben szerepelni, lehet hogy új szintre lépett a szcientológiában? 🙂 Az Oblivion egy nem rossz próbálkozás, Joseph Kosinski jót gurított, bár sem új, sem meglepő dolog nem történik, és ráadásul a szerepjátszás is több sebből vérzik; viszont cserébe kapunk sok jó CGI-t és sci-fi környezetet, ami jó.

A sztorira nem is vesztegetek túl sok szót; az idegenekkel szembeni háborút megnyertük, de a Föld lakhatatlanná vált. Jack (=Cruise) és Victoria (Andrea Riseborough) kettesben látják el a robotok felügyeletét és karbantartását, amelyek az idegen lények maradék ellenállását számolják fel. Jack-nak fura emlékei vannak egy számára idegen nőről, és szenvedélyesen tárgyakat gyűjtöget egy maga által épített kis kunyhóba. Egy nap egy űrhajó csapódik a földbe, a túlélőket a robotok lelövöldözik, egy kivétellel; Jack megment egy nőt; azt, aki álmaiban szerepel. Rövidesen kiderül, hogy a világról alkotott képe gyökeresen különbözik a valóságtól; a barát ellenséggé válik és fordítva; vagy lehet, hogy mégsem? A Tron és a Moon érdekes ötvözete, összességében jó. 6,5/10

A burok (The Host)

the_host Ez is sci-fi, viszont ez abból a fajtából, hogy elvesztegettem két órát az életemből. Ismét megszállják a Földet az idegenek, beköltöznek a testünkbe és békét és jólétet hoznak a világra, bár sajnos azzal a mellékhatással, hogy az emberek elvesztik a testük felett az uralmat és tehetetlenül szemlélik, mit csinálnak a minket megszállt idegenek. Ez a rakás jószándékú idegen csupa kedvességből hajtóvadászatot tart a még nem transzformált emberek után. Főhősünket is megszállja egy lény, de olyan erős akaratú, hogy szembe tud szállni vele; elmennek “együtt” az emberek egyik utolsó csoportjának búvóhelyére, ahol természetesen vegyes érzelmekkel fogadják “őket” (elsőre látható, ha valakit megszállt egy lény, mert a szeme olyan sci-fis lesz). De a végén minden jóra fordul és még az is lehet, hogy idővel az emberek le tudják győzni az őket leigázó szelíd zsarnokokat.

Ez a film rossz. Vontatott, unalmas, értelmetlen. Annyi kérdést fel tudnék tenni, mint az Alien előzményfilm kapcsán, de még feleslegesnek tartom, hogy erről többet beszéljek. 2/10

One thought on “Random filmek a nagyvilágból”

  1. Szép kis gyűjtemény, jól összeszedted. 🙂 Anna Karenina, Háború és béke vagy egy színházi élmény kritikájára mikor számíthatunk? 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *