Horrortúltengésem van 2. (Végső állomás, 2011)

Híres tinihorror a Péntek 13, Horrorra akadva stb. mellett. Az első résznél megvallom őszintén, kis híján valami melegség folyt a bokámon, nade az 11 évvel ezelőtt volt! A második rész követte a szép hagyományokat, de a harmadik és negyedik borzalmas, színvonaltalan, kategórián kívüli ipari hulladék volt. Kíváncsi voltam, fel tudott-e nőni az ötödik rész a klasszikusok szintjére? A válasz: nem.

A forgatókönyv írójának (Eric Heisserer) nyilván vörösben izzott az agya, hogy miféle hülye halálnemeket találjon ki a főszereplők számára. Azt ugyanis feltételezem, nem kell bemutatnom, hogy ez a film miről szól (de azért gyengébbek kedvéért álljon itt egy keretes).

A filmsorozat alap ötlete, hogy az egyik főszereplőnek látomása támad, olyan tisztán látja a maga és társai halálát, mintha tényleg megtörténne. Ezután felriad, bepánikol, elrángatja a barátait a helyszínről, ahol rövid úton kiderül: tényleg megtörténik a katasztrófa (repülőgép-szerencsétlenség, autópálya-baleset stb.) A csavar csak ezután következik: mivel lényegében átverték a Halált, keresztülhúzván a számításait, ezért a Halál megmérgesedik és érdekes halálnemeket talál ki a szereplőknek; akiket olyan sorrendben pusztít el, ahogyan eredetileg is meghaltak volna. Miután a főszereplők erre rájönnek, mindig a soros embert próbálják megmenteni, de nyilvánvalóan bukásra vannak ítélve.

Tehát, visszatérve a halálnemekre: Az első két részben szerintem teljesen hihető, bár igen különleges halállal haltak az emberek. Ebben az ötödikben viszont egyszerűen NEVETSÉGES, abszolút nem reális, iszonyatosan gagyi dolgok vannak. Egy 15 éve praktizáló tornászlány úgy esik le a korlátról (mármint a tornaszerről), hogy kettétörik és úgy összehajtogatódik, mint egy könyv. Egy srácnak egy kb. 5-6 kilós Buddha-szobor teljesen, papírszerűre szétlapítja a fejét. Egy lánynak lézeres szemműtétet végez egy orvos egyedül (!), közben ki kell mennie, a kinti helyiségben víz fröccsen egy konnektorra, ennek hatására a műtőhelyiségben felerősödik a lézer és kiégeti a szemét. Egy férfi felakasztódik az állkapcsán keresztül egy horogra, mire az felmegy az agyába és a feje tetején jön ki. Egy másiknak egy franciakulcs keresztülmegy a fején. Haha, nagyon hihető!

Az egész film teljesen hiteltelen ettől a sok butaságtól. Az utolsó fél órát már csak becsületből néztem végig, és addig sem döntött le a lábamról az izgalom. Egyetlen jó poén a befejezés, amivel egy kis utalást tesznek az első részre, de ez minden. Gyárban, futószalagon készült, nemcsak hogy felejthető, de megjegyzésre nem érdemes történet, ostobaságok és a fizika teljes semmibevétele, újrahasznosítható jellegtelen szereplőkkel.

Borzasztó csalódás! A Dolog és a Rémálom az Elm utcában szerzőjétől nem ezt vártam volna! Lehet, hogy a mai fiataloknak ennyi elég? 🙁

Pontszám: 1,0 (imdb: 6,4)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *