A póker márpedig szerencsejáték

poker2.jpg Szaporodnak, sokasodnak a különféle póker oldalakra, illetve póker játékra invitáló reklámok, amelyek úgy állítják be a játékot, hogy ez nem szerencsejáték, hanem színtiszta stratégia, hiszen ha nem így lenne, akkor “miért ülnek mindig ugyanazok az arcok a pókerasztal körül”?

Kezdjük az utolsóval, erre igen könnyen lehet reagálni:

1. Mivel akit invitálnak, még értelemszerűen nem nagyon próbálta a játékot, tehát kizárólag a reklám szövegének kellene elhinnie, hogy mindig ugyanazok ülnek az asztal körül. Aki ezt elsőre elhiszi, az nyilván azt is, hogy a mosópor intelligens ami azt is meg tudja mondani, hány óra van.

2. A híres póker tornákon tényleg legtöbbször ugyanazok az arcok tűnnek fel, viszonylag kis fluktuációval. Ez meg azért lehet, mert egy ilyen, tévé által közvetített játékra a nevezési díjat csak azok a bizonyos ember tudják megfizetni és ezzel egyidőben, szánják rá. De ne magyarázza már meg senki, hogy ezeknek az emebreknek a póker az egyetlen bevételi forrása, és amikor elbukik hirtelen $100,000-t, akkor képes lenne faarccal, gratulálva felállni az asztaltól, ha tudná, hogy minden vagyonát most bukta – marhaság.

3. Az Interneten rendezett versenyeken mindig behirdetnek egy embert, aki a semmiből jött és máris nyert mittudomén mennyit. Hurrá, tényleg fasza, csakhogy azt is kéne tudni, hogy ilyen versenyt csak időről időre rendeznek, a fennmaradó időben mennek a szokásos tétekkel a hétköznapi asztalokon, ahol nem lehet sokat nyerni, cserébe sokat lehet veszíteni, apránként. Ugyebár bedobott lapokon elmegy 10-20 virtuális dollár, haha, semmi az. De egy peches estén elúszik mondjuk egy százas, az meg mondjuk már fél havi kaja. Ráadásul azt sem mondják, hogy hány lehetséges játékos közül nyert a semmiből jött ember… ez is csak valószínűség-számítás. Semmiben nem különbözik egy Quake-partitól; a győzelemhez kell ügyesség is, a lehetőségek jó felmérése, de egy óriási adag szerencse is.

Engem kevésbé érdekelnek azok a szerencsétlenek, akik az online pókeren masszívan, hónapokig-évekig vesztenek, mert folyamatosan már csak egy lépésre vannak a nyerő stratégiától (nem érdekes a párhuzam a lottóval, ahol már szintén régóta próbálkoznak ilyennel?), amíg nem érint közvetlenül is dolog. De ha esetleg elősegíti ez a poszt valakinek a gyógyulását, örülni fogok neki.

Nézzük a szerencsejáték-részét: Persze ez nem szerencsejáték, hanem valószínűségeket elemzünk, és nyerő stratégiát alakítunk ki. Pont, mint a lottóban és a totóban, ami akkor természetesen szintén nem szerencsejáték, hiszen minden héten ugyanazok vannak ott, feladni a szelvényeiket… Hogy egy kicsit a matekról is beszéljek (a lehető legegyszerűbb, ötlapos leosztást nézve):

1. Először is, 52 lapból választunk 5 lapot; tehát (52 alatt az 5)-féleképpen tudjuk előhúzni a lapokat egy jól megkevert pakliból. (Bocsi, a matematikai formulákat ilyen hülyén tudom csak leírni.)

2. Ugyan viszonylag ritka, hogy valaki a pókerben éppen pókerrel (négy egyforma lappal) nyer, de a név kötelez, szóval számoljuk ki, mi annak a valószínűsége, hogy egyből pókert kapunk kézhez. 🙂 Egy játékos esetén összesen tizenháromféle lehetőségünk van arra, hogy négy egyforma lapunk legyen. Négy egyforma lapot pedig 4!, azaz 1*2*3*4, tehát 48-féleképpen tudunk előállítani. Tehát egy 52 lapos pakliból összesen 13*48 = 624-féleképpen tud egy póker megvalósulni. Ezt el kell osztani azzal a számmal, ahányféleképpen 5 lapot elő tudunk húzni a pakliból (lásd az előző pont).

3. A póker valószínűségét akkor kapjuk meg, ha a fenti két számot elosztjuk (tehát egy póker hányszor fordulhat elő, osztva azzal hogy 5 lapot hányféleképpen választhatunk egy 52 lapos pakliból). Ehhez már tényleg valami képletszerkesztő kell… vagy legalábbis Inkscape.

poker1.jpg

A fenti tört eredménye 0,000240 azaz láthatóan nem túl sok. Végigszámolgatva a pókerben lehetséges kimeneteleket, az alábbiakat kapjuk:

Royal Flush = 0,000014
Póker = 0,00024
Full = 0,001385
Szín (nem tudom, hogy mondják ezt pókerül, szóval amikor minden lap ugyanolyan színű) = 0,001967
Sor = 0,003532
Drill = 0,021055
Két pár = 0,047373
Egy pár = 0,422570
Semmi = 0,501864

Úgy látszik, ezt a játék kiagyalói is végigszámolhatták, hiszen éppen ilyen sorrendben ütik egymást az egyre magasabb kombinációk. 🙂 Ebből is látható, hogy elsőrendűen a valószínűségek döntik el a dolgot, pl. egy pár előfordulása alig több, mint a semmi; két párral már vannak esélyeink, drill felett pedig nyerő pozícióban vagyunk. Viszont hogy mi van a kezünkben, a szerencse határozza meg… vagy a csalás, persze.

4. Tulajdonképp most jön a stratégia-rész: kb. 1/2 az esélye, hogy az első körben nincs semmink. Ezért van egy második kör is, ahol a tétek után cserélhetünk általunk meghatározott számú lapot. Mivel a két körben való húzás független események, az esély arra, hogy egy játékosnak nincs legalább egy párja, 1/4. Több játékosnál (és ugya az ember legritkább esetben pókerezik magával :-)) ezek összeszorzódnak, négy játékosnál tehát az esély 1/64. Magyarul ha kezemben van egy pár, akkor annak az esélye, hogy senki másnál nincs semmi, 0,015625. Magyarul egy pár az halvány rózsaszín fing. De ha van egy drill a mancsunkban, akkor már egy erős 85%-os esélyünk van, hogy másnál nincs drill, vagy annál erősebb (ezt úgy számoltam ki, hogy összeadogattam Flush-től lefelé drill-ig a valószínűségeket, kivontam 1-ből (mivel arra játszunk, hogy ezek az események nem történnek meg), és az előzőeknek megfelelően elvégeztem négy játékosra és két turn-re a szorzásokat).

5. A blöff egy rohadt dolog, amire sajnos nem lehet stratégiát építeni. A lényeg, hogy ha nem hallgatunk a megérzéseinkre és mások reakcióira, akkor óvatos tétekkel a nagy számok törvénye alapján hosszú idő alatt vissza kell nyernünk a befektetett összegünket… :-))))

Nálam emiatt a póker NEM NYERŐ:

– A kitörési és nyerési esély minimális, természetesen valaki mindig nyer nagy pénzeket és ezzel jól el lehet adni a játékot, de ugyanígy vannak lottónyertesek is.

– Nem is izgalmas, hiszen rajtam kívül álló okok jobban befolyásolják az egészet, mint én magam.

– Kis tételekben rengeteget lehet veszíteni, míg a nyerés vagy a nyerés esélyének lehetősége (amely kevésbé valószínű) függőséghez vezet.

Maradok tehát a csajozásnál, kokainnál és a gyors kocsiknál… B-))

26 thoughts on “A póker márpedig szerencsejáték”

 1. Én is ilyesmin gondolkodtam mostanában, hogy a menő kártyajáték éppen a póker, és annak is a legszerencsejátékabb verziója (Texas hold ‘em). Mennyivel jobb ennél az ulti, ott tényleg a tudás (is) számít. Lassan meg kellene tanulnunk ultizni, és gründolni egy többnyelvű ulti oldalt. Nos?

 2. Igényes cikk, de pont az egésznek a lényegét nem érted, amit szerintem jól illusztrál, hogy “a nyerő stragéiáról” beszélsz – márpedig a pókerben nincs általánosan nyerő stratégia.

  A póker egy szituációs játék, ami messze nem csak a lapokról szól. Az elemzésed alapján vagy azzal kell nyernünk, hogy nekünk van a legjobb lapunk, vagy azzal, hogy blöffölünk, azonban a valóság sokkal összetettebb: Információkat kell gyűjtenünk, és a rendelkezésre álló információk alapján folyamatosan értékelnünk kell az esélyeinket és a lehetőségeinket, és egy leosztás során többször is döntéseket kell hoznunk. Magától értetődő, hogy egy jó játékosnak az esetek jó részében meglehetősen konkrét elképzelése kell, hogy legyen arról, milyen lapok / laptípusok lehetnek az ellenfél(ek) kezében, és a döntéseinket nemcsak a saját lapjaink alapján, vaktában kell meghoznunk, hanem az ellenfél vélt lapjaitól, és a szituáció többi összetevőjétől függően.

  Csak néhány példa, hogy mivel kell tisztában lennünk az optimális döntéshez:
  – A zsetonkészlet abszolút és relatív nagysága
  – Az asztalnál elfoglalt pozíciónk
  – Zsetonkészletünk és az alaptétek hányadosa
  – Az ellenfél(ek) licitáliási szokásai és lapjainak becsült ereje
  – Az elnyerhető bank és a tét nagyságának aránya
  – Saját lapjaink ereje

  A szerencse szerepe nem elhanyagolható (legalábbis rövid távon), de a pókernél semmi nem ötvözi jobban a matematikát a megfigyelő- és kombinálóképességgel, memóriával, intuícióval, és nem utolsó sorban a türelemmel. Ez utóbbi sajnos ahhoz is elengedhetetlen, hogy valaki tapasztalt kezdőként megértse, miért (majdnem) mindig ugyanazokat az ismert arcokat látjuk a döntő asztaloknál… de addig is jó móka a dolog. 🙂

 3. @mssfz: Úgy érzem, sok dologban igazad lehet. De hasonló “szituációs játékot” játszanak a bridzsben, kanasztában, ultiban; de még az Uno-ra is igaz, hogy a jó játékosnak van arról elképzelése, hogy a többiek kezében mi van. Tehát ez nem a póker egyedülálló mutatványa.

  Szerintem mindarra az összetett tudásra, amit mondasz, egy stratégiai játékban, de néha egyszerűen az életben is szükség lehet. Ilyen például a tőzsde – milyen érdekes, hogy mennyire hasonlít a pókerre. 🙂

  Köszi a komoly hozzászólást! Ez már majdnem egy post volt. 🙂

 4. hát… így hajnalban… Én így fogalmaznék: A póker egy bizonyos szintű stratégiai játékismeret alatt: szerencsejáték, és egy bizonyos szintű (nagyon nagy tudást igénylő) ismeret felett, pedig tiszta stratégiai játék, ahol azért van szerepe a véletlennek, de ez nem annyira mérvadó…!
  A blöffölésről annyit, hogy minden lapállásnál(helyzetnél) nem a hasunkra ütve kell alkalmazni, hanem pontos egzakt matematikája van! Lásd: Mérő László: Mindenki másképp egyforma című könyvét, amiben leír egy blöffölési modellt, hogy mikor, és hány %-ban kell blöffölni, és ha ellenünk teszik ezt , akkor mikor kell elfogadnunk a kihívást és mikor kell dobni. Szerintem te nem is vagy annyira járatos a matekban, hogy megítélj egy ilyen összetett dolgot mint a póker. Én ebből élek évek óta!!! De eleinte évekig én is azt hittem, hogy szerencsejáték, meg , hogy csalnak meg ilyenek, de nem adtam fel, és folyamatosan képeztem magam, pókerből, meg matematikából amit gyerek korom óta imádok, főleg a valószínűségszámítást! Így is qrva nehéz volt elérni azt a szintet, hogy felém billenjen a mérleg! A rulett, a lottó, meg az ilyen-amolyan ezekhez hasonló játékok azok abszolut szerencsejátékok, és ott nem léteznek plusz átlagnyereséget garantáló szisztémák!!! De a pókerben vannak helyzetek mikor az átl. nyereség plusszos, ha meg nincs ilyen helyzet egy adott szituban, akkor dobom be a lapom. Persze ez ennél 1000x bonyolultabb igaziból. Még valamit! nagyon kevés embernek való a profi póker, egy a matematikai tudása miatt, kettő meg pszichés alkalmatlansága miatt. Ha hiszed ha nem… Bizonyítani meg, hogy a póker nem szerencsejáték azt éppen lehetne, de összetettsége miatt erre nem igazán vállalkozna egyetlen matematikus sem, mert a világ egyik legterjedelmesebb bizonyítása lenne!!! Ne játssz, ha nem tudsz!!! Jó éjt 🙂

 5. @Lolo: Megvan Mérőnek többek közt ez a könyve is. 🙂 Nem mondom, hogy matekzseni vagyok (de azért a valszám egész tűrhetően megy), valamint nem igazán köt le a póker, ezért nem játszom túl gyakran. Örülök, hogy többen is hozzászóltok a témához, viszont (meg ne haragudj) a Te véleményedből mindössze annyit tudtam meg, hogy egyrészt Te nagyon vágod a pókert, a matekot és a pszichológiát; másrészről a póker túl bonyolult ahhoz, hogy a magamfajta lúzer felfogja. Nos, lehet hogy így van, de az is tény, hogy igazából semmi konkrétumot nem írtál, újra csak a marketinget hallgatom, amit már sok embertől megkaptam. Semmi probléma, nyilván nem akarod elárulni a nyerő szisztémádat ;-), kívánok “szerencsés” lapjárást (ha mondhatok ilyet :-P)!

 6. Konkrét dolog érdekelne? Miről a blöffről, vagy mi az a konkrét dolog, mert van 1000millió dolog a pókerben. Ezért sem írtam konkrétumot, csak általánosan. Én nem azt mondom, hogy neked nem való a póker, mert nem is lehet ezt így megítélni!
  De azt tudom, tapasztaltam a környezetemben is, hogy sok-sok ember “TUD” pókerezni, de ahoz, hogy hosszútávon stabil plusz nyereséget érjenek el, ahoz kb. 100 szor annyit kellene tudniuk ezeknek az embereknek. Pszichéről meg annyit, hogy pl.: nekem már volt olyan, hogy a floppal király magas színsorom lett egy 2 dolláros asztalnál, és all-in-t hívtak, aztán a riverre a másiknak Royal-flösse lett, és ugrott vagy 100 dolcsim abban az osztásban… Ezen nem túl sok ember tudja magát túl tenni, de a következő osztásban már nem kell foglalkozni az előzőekkel! Meg még sok ilyen van ami pszichésen nem felkészült embereket hibára késztet…

 7. Pl. első kérdés lett volna, hogy milyen pókert játszol, de az már kiderült, hogy Texas Hold’em. A játékban használt konkrét stratégiák engem nem annyira érdekelnek, csak a fenti levezetésem konkrétabb cáfolatára vágytam. De ha már felajánlottad:

  1. A játékosok száma és a körben elfoglalt pozíciód mennyiben befolyásolja a stratégiádat? Vannak határozott korlát számok, pl. négy fő felett vagy ha a kör végén vagy elején vagy, másképp játszol stb?

  2. Milyen elvek alapján határozod meg annak valószínűségét, hogy valaki blöfföl? Vagy ehhez olvassam el újra a Mérő-könyvet? 🙂 Van egyéni változatod, vagy egy az egyben a könyvben leírtakat hasznosítod?

  3. Írtad, hogy hosszútávon lehet elérni stabil nyereséget. Nem azt jelenti ez, hogy a nálad gyengébb emberek hibáit kihasználva, jó koncentrációval kevés hibát elkövetve játszol, és lényegében nem Te nyersz, hanem a többiek veszítenek?

  4. Hagysz teret a szerencsének, vagy inkább mindent a valószínűségeknek vetsz alá?

  5. Miért éppen Texas Hold’emet játszol? Miért nem olyat, ahol nincsenek közös lapok?

  Köszi,

 8. Most írtam vagy 1 órát, és közben nem vettem észre, hogy szétkapcsolt a netem!!!
  Minden elveszett amit írtam. Meg fáradt is vagyok most eléggé, hogy megint leírjam ezeket. Úgyhogy most rövid leszek. Tudnom kellene, hogy milyen szinten állsz blöffmatekból, és írtad , hogy ismered a Mérő könyvében az a pókermodellt… Ahoz , hogy tudjam fel kell tennem 1-2 kérdést. Pl. az említett modellben, ha nem dob az A játékos 6-ost akkor vagy bedobja a 10 Ft-ját, vagy blöfföl… De miért éppen 45esetből 5 ször blöfföl? B játékos miért 4/9-ed eséllyel fogadja az A játékos hívását? Miért éppen 54 eset a teljes valószínűségi mező? Miként változik a blöffölési arány, ha a hívó (A) nem 50 Ft-ot hív , hanem 60-at?
  Egyszerű matek amúgy!
  Bocs de most befejezem. majd legközelebb válaszolok a kérdéseidre.
  Üdv!

 9. Úgy néz ki, hogy senkit nem érdekel a póker matematikája, csak felületesen foglalkoznak vele, és elfogultságukból adódóan azt hiszik, hogy tudnak, és csak veszítenek. Aztán meg arról panaszkodnak, hogy biztos csalnak…:)

 10. ha valakinek van valamilyen matematikai kérdése a pókerrel kapcsolatban, annak szívesen válaszolok!

 11. @lolo: Szia, egyelőre várom a válaszodat az első öt kérdésemre… 🙂 Már persze, ha értelmesek a kérdések. Lehet, hogy azért nem kérdez senki, mert nem tudják, mit kérdezzenek. Ha gondolod, írj a pókerről és dobd ide az url-t.

 12. Sziasztok válaszolva a feltett 5 kérdésre:
  1. Nagyon nem mindegy, hogy hány ember cselekszik még mögötted a partiban például 10főnél teljesen más lapokat játszok meg első emberként és teljesen más lapokat a Dealer gombról. Hátulról sokkal tágabban lehet játszani. Ezért ugyanígy számít hogy hányan játszanak mivel többször kerül rád a kisvak-nagyvak tehát gyorsabban elfogy a zsetonod tehát több lappal kell játszanod a profithoz nem megvárni mindig a legjobb lapot.
  2. Az előző játékaiból határozom meg, hogy láttam-e már blöffölni vagy mindig csak a legjobb lapokat mutatja be és csak azzal játszik ilyen ellen kevésbé adok meg közepes lappal de aki többet emel sokat játszik annak nem lehet mindig jobb lapja az ilyen ellen többet adok meg közepes lappal. És közben nézve hogy milyen lapok vannak lent milyen lapok lehetnek nála a licitálásából és az előéletét figyelembe véve. Ugyanigy blöffölni fogok többet egy olyan ellen aki feszesen csak a jobb lapokat játssza meg mert az ilyen többször fogja eldobni a közepes lapját. Plusz élőben még egyéb nonverbális jelekre is lehet alapozni hogy mikor mit csinálsz.
  3.Több vesztő játékos van mint nyerő tehát igazából igen a gyengébb játékosokat kell kihasználni és mivel ők vesztenek valaki nyer és ezt lehet hosszútávon is csinálni. Persze van olyan, hogy az ász páromat megveri a 72 de ha egyszer megadja vele és nyer legközelebb is megfogja és utána is és matematikailag többször fogok én nyerni (hosszútávon).
  4. Rövid távon persze szerencse játék az egész 1partiban de a lényeg hogy te a legjobb döntést hozd meg és több játék alatt kifog jönni a matek. A szerencsének ugy nem hagyunk szerepet hogy na megadom72vel hátha szerencsém lesz ilyen nincs de van olyan amikor neki van Ász párja nekem Király és ezt nem lehet eldobni és nyerek akkor szerencsém volt mert az Ász pár az esetek 80%ban nyer de ez most a maradék 20%volt.
  5. a közös lapokból tudsz következtetni hogy mi lehet a másiknál és több információd van amit ha jó játékos vagy az előnyödre tudsz fordítani. egy 5lapos cserélős pokerbe ahol minden lap a kezekben van ott csak a licitálási szokásból kaphatsz információt meg abból netán hogy hányat cserél az ellenfél, de más információd nincsen róla.
  Remélem érthetőek a válaszok Üdv

 13. Sziasztok!

  Csak annyit szeretnék mondani, illetve írni, hogy anyaggyűjtés közben akadtam erre az oldalra, mivel épp egy könyvet írok arról, hogy a póker nagyobb részt szerencsejáték. Több oldalról közelítem meg a témát, mert akárhonnan is nézzük, a pókerben mindenhol jelen van a szerencse. Akkor is, ha sokat nyerünk, akkor is, ha elhiszik a blöffünket, és sorolhatnám. Természetesen részletekbe most nem mennék bele, mert akkor mi marad a könyvbe? 🙂

  Üdv Mindenkinek és szeressétek a pókert, mert az egyik legklasszabb játék a világon!

 14. Köszi, azzal nem lesz gond. Jobban szeretném, ha megvennétek majd. 🙂 De ha felteszem netre, mindenképp dobom majd a linket is. 🙂

  Üdv!

 15. eleven!
  Miről írsz!!?? Matematikailag nem tudod bizonyítani, hogy a póker szerencsejáték!!!
  Van nagyfokú véletlenszerűség a játékban,1-1 osztásban, vagy akár 100 osztásban is, de egy 10-20 ezres mintában már megmutatkozik -ha jól játszol- hogy az elvárt átlagnyereség fedi a tényleges nyereséget! A rulett is ilyen, de ott negatívban 🙂 és a rulettben, minthogy a lottóban sem lehet találni olyan szisztémát ami az átl.nyereségedet pozitív oldalra billenti!

 16. @lolo: Szerintem amiről Te írsz, az sem a matematika, hanem az emberi-pszichikai vonatkozás. A jó játékos ismeri és felismeri, hogy a többiek hogyan taktikáznak, és ezt kihasználva tudja fenntartani az átlag nyereséget. De ehhez kell 1) emberismeret, 2) helyzetfelismerés, 3) jó megfigyelőképesség. Ezek egyike sem matematikai fogalom.

  Különben baromi egyszerű; írtam egy kis programot, ami 104 lapos pakliból kever, lejátszik egy vagy két cserét (sajnos itt lehet, hogy nem a legjobb taktikákat alkalmazva dolgoztam ki az algoritmust, csak saját tapasztalatból dolgoztam), és meghatározza a győztest. Lefuttatva 1000-szer a nagy számok érvényesülnek. Na ez a matematikai rész szerintem. 🙂

 17. Sziasztok!

  lolo:

  Nem is matematikailag bizonyítom, már csak azért sem, mert nem vagyok matematikus, hanem egy sor olyan adattal, ténnyel, amelyeket nem lehet megcáfolni sem matematikailag, sem máshogy. De ha megjelenik majd jelzem, és el lehet olvasni. 🙂 Véletlenszerűség pedig nem egy-egy leosztásban van, hanem minden egyes leosztásban, hiszen a lapok véletlenszerűen kerülnek a kezekbe éppúgy, mint az asztalra. Vagy rosszul tudom? 🙂

 18. Gondolom, elevennek nem jött össze a bizonyítás:-)
  A póker szerencsejáték, amennyiben az egyes leosztások eredménye a szerencsén múlik. De ha hosszútávon valaki jobb az ellenfeleinél (annyival jobb, hogy ez ellensúlyozza a ház által szedett jutalékot), akkor a számára pozitív várható értékű szerencsejáték lehet.
  A totó/sportfogadás egyébként (ellentétben a lottóval) szintén játszható úgy, hogy pozitív várható értékű legyen, tudás alapon el lehet találni, melyik csapat valószínűbb, hogy nyer, (de azt nem, hogy melyik számot húzzák ki).
  “Nálam emiatt a póker NEM NYERŐ:
  – A kitörési és nyerési esély minimális, természetesen valaki mindig nyer nagy pénzeket és ezzel jól el lehet adni a játékot, de ugyanígy vannak lottónyertesek is.
  – Nem is izgalmas, hiszen rajtam kívül álló okok jobban befolyásolják az egészet, mint én magam.
  – Kis tételekben rengeteget lehet veszíteni, míg a nyerés vagy a nyerés esélyének lehetősége (amely kevésbé valószínű) függőséghez vezet.”
  Amennyiben a kemény munka nélküli, nagy kitörési esélyre pályázol, akkor a póker tényleg nem neked való. Irány a lottó!
  Hogy neked nem izgalmas, az szubjektív, biztos igaz, de hosszútávon a játékod minősége jobban befolyásolja az eredményt, mint a rajtad kivülálló dolgok. Játékminőségbe beleértve azt is, hogy lehetőleg nálad rosszabb játékosokkal játssz.
  A nyerés nem kevésbé valószínű, mint a vesztés, legalábbis készpénzes játékban, bár úgy érzem, te főleg pókertornákról beszélsz, ahol tényleg nagyobb a szerencse szerepe, vagy mondjuk úgy, a hosszútáv jóval hosszabb.

  “Tulajdonképp most jön a stratégia-rész: kb. 1/2 az esélye, hogy az első körben nincs semmink. Ezért van egy második kör is, ahol a tétek után cserélhetünk általunk meghatározott számú lapot. Mivel a két körben való húzás független események, az esély arra, hogy egy játékosnak nincs legalább egy párja, 1/4. ”
  Ez így nagyon elnagyolt számítás. Mi van ha 56788 van nála először, négy különböző színnel és eldobja az egyik 8-ast, mert sort szeretne? Ebben az esetben a maradék 47 lapból 19-cel lesz min. 1 párja, amit <1/2. Ráadásul eleve párja volt, tehát az első körben már ahhoz az 1/2-hez számítottad.
  Másrészről mi van, ha nincs második kör, mert az első körben emeltek és olyan rossz lapod van, hogy eldobod?

  A póker alapvetően nem kártyajáték, hanem fogadási játék, ahol a kártyák a fogadási lehetőségeket alakítják ki. Ezt mindvégig figyelmen kívül hagyod és úgy számolsz, mintha mindenki betenne egy egységet, majd mindenki kapna 5 lapot, cserélnének és megmutatnák és a jobb lap viszi a tétet. Így persze kizárólagosan a szerencsén múlik minden.

  “A híres póker tornákon tényleg legtöbbször ugyanazok az arcok tűnnek fel, viszonylag kis fluktuációval. Ez meg azért lehet, mert egy ilyen, tévé által közvetített játékra a nevezési díjat csak azok a bizonyos ember tudják megfizetni és ezzel egyidőben, szánják rá. De ne magyarázza már meg senki, hogy ezeknek az embereknek a póker az egyetlen bevételi forrása, és amikor elbukik hirtelen $100,000-t, akkor képes lenne faarccal, gratulálva felállni az asztaltól, ha tudná, hogy minden vagyonát most bukta – marhaság.”

  A póker tornák döntő asztalainál nem ugyanazok ülnek mindig, ez egyszerűen nem igaz, ez egy rossz érv a póker tudásalapúsága mellett.
  Viszont de, van olyan, aki csak pókerből, vagy pókerből és ehhez kapcsolódó üzletből él. Neki vagy messze nem 100k$ minden vagyona, vagy nem okvetlenül ő állja a teljes összeget, hanem mások állják x%-át az esetleges nyeremény y%-áért.

  “A blöff egy rohadt dolog, amire sajnos nem lehet stratégiát építeni. A lényeg, hogy ha nem hallgatunk a megérzéseinkre és mások reakcióira, akkor óvatos tétekkel a nagy számok törvénye alapján hosszú idő alatt vissza kell nyernünk a befektetett összegünket… :-))))”
  Ez abszolút nem így van. Ha kellően ostoba és/vagy a pókert szórakozásként/vak szerencsejátékként kezelő ellenfelekkel játszol alacsony téten és ilyeneket nem nehéz találni, akkor elegendő megvárni a jó lapokat és akkor emelni, emelni és emelni, kifizetik, a rossz lapokat pedig eldobni.
  Persze, van, amikor a jobb lapjaidat végül lejavulja egy gyengébb lap, de épp a fenti matematikából következik, hogy ez ritkábban fog előfordulni, mint nem.

  Röviden:
  Pár millió leosztás alatt mindenki bekerül ugyanazokba a helyzetekbe ugyanazokkal a kimenetelekkel és az fog nyerni, aki jobban játssza meg ugyanazokat a lapokat. Ha hülyékkel ülsz le játszani, végül nyerni fogsz.

 19. @bibor: Úgy gondolom, Te mindenképpen jobban értesz nálam a pókerhez, ezért nem is gondolom, hogy vitáznom kéne. A számításaim természetesen nagyon egyszerűek, hiszen ha integráljellel kezdeném, akkor mindenki pánikszerűen bezárná az oldalt. 🙂

  “A póker alapvetően nem kártyajáték, hanem fogadási játék”

  Ez tetszik, megjegyzem.

 20. Ismét itt vagyok, üdv a fedélzeten! Ha van valakinek olyan kérdése ami valószínűségszámítással kapcsolatos no meg a pókerrel, vagy valami hasonlóval akkor írjon! Kiszámolok mindent!
  De ehhez korrekt kérdésfeltevés is kelleni fog…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *